Close

RAZVOJ PSA SKOZI ZGODOVINO

Naši domači psi skupaj s kojoti, šakali, volkovi in dingi spadajo v rod Canis (psi). Čeprav je na voljo le malo fosilnih dokazov, lahko sklepamo, da se je prvi pripadnik tega rodu pojavil približno pred milijonom let. Zaradi številnih podobnosti med volkom in psom, tako fizičnih in vedenjskih, lahko domnevamo, da se je pes razvil iz volka.

Udomačitev psa se je začela, ko so naši predniki postali lovci in nabiralci. Divji psi so zelo verjetno pobirali ostanke hrane ob obrobjih človekovih bivališč, tamkajšnji lovci pa so začeli ceniti pse, ker so jih opozarjali na prihajajočo nevarnost. Ko so človekove naselbine postajale bolj stalne, so psi postali vse bolj dragoceni kot čuvaji, sčasoma pa tudi kot lovski in ovčarski psi. Od vsega začetka je evolucijo psa narekoval človek, ki je pse selektivno vzrejal za opravljanje določenih nalog. To je počel tako, da je med seboj paril pse, ki so imeli določene podobne lastnosti, kot na primer velikost, lovske sposobnosti, sposobnosti čuvanja,… Postopoma so naši predniki z načrtno vzrejo razvili in ohranjali različne tipe psov tako po velikosti kot po vedenjskih lastnostih.

 

Psi skozi zgodovino

Številni zgodovinski dokazi pričajo o tem, da so bili psi prisotni ves čas zraven človeka. Že v starem Egiptu so v piramidah našli ogromno upodobitev Egiptovskega svetega psa Anubisa, ki je veljal za boga mrtvih in mumifikacije. Da ne bo pomote, tablice pozor hud pes si nismo izmislili mi, ampak so jo uporabljali že v Pompejih. Zgodovinarji so našli številne mozaike, ki prikazujejo psa čuvaja na verigi. Mozaiki so služili kot opozorilo obiskovalcem in morebitnim vsiljivcem, da hišo varuje pse. Določeni mozaiki so imeli tudi pripis Cave canem – pozor pes.

 

Iz 2. ali 3. stoletja so bili najdeni rimski mozaiki, ki prikazujejo lovske prizore z možmi na konjih, ki lovijo s pomočjo hrtov. Rimljani so svoje hrte dobili od Grkov ali od Keltov. Manjše pse so Rimljani uporabljali za pogon na manjšo divjad. Bilo jih je precej lažje obvladovati kot hrte, in sčasoma so se ti psi razvili v ptičarje. Tak lov je veljal za šport. Kitajska dinastija Han (med letom 20 in 220) je imela najverjetneje lovske pse dveh pasem. Imeli so hitre, hrtolike pse, ki so jih uporabljali za lov na jelene, poleg teh pa so imeli tudi bolj čokate mastifom podobne pse. Glineni kipi slednjih so bili izdelani kot varuhi grobnic, kjer so služili kot psi čuvaji, ki so varovali dušo pokojnika. Ti psi čuvaji so imeli mogočne postave in zelo dobro razvito zobovje, njihovi repi pa so bili, podobno kot pri mopsih, zavihani navzgor in so jih nosili dvignjene prek hrbta.

Skozi zgodovino so psi igrali osrednjo vlogo tako pri zganjanju črede tok tudi pri njenem varovanju, še zlasti na meglenih močvirnatih predelih Škotske. Lovske pse so e od davnine uporabljali za lov na divje prašiče. Psi za lov na divje prašiče so bili razdeljeni v dve skupini: na pse, ki so divje prašiče gonili in na pse, ki so se z njimi spopadali. Psi, ki so gonili, so divjega prašiča nadlegovali in mu grozili, medtem ko so ga zadrževali stisnjenega v kot, pri čemer so stalno lajali. Psi, ki so se z divjim prašičem spopadli, pa so ga fizično zadrževali tako, da so zagrizli v koren njegovih uhljev. Ko so ti psi končno prevzeli nadzor nad divjim prašičem, so njegovo glavo tiščali v tla in ga zadrževali vse do prihoda lovcev.

Prvi pes v Severni in Južni Ameriki je mehiški goli pes ali xolo. Ta pasma je imela poseben pomen v verovanjih mnogih starodavnih kultur. Čas nastanka glinenih in keramičnih upodobitev xolojev sega več kot 3000 let nazaj v preteklost, odkrili pa so jih v grobnicah Tolketov, Aztekov, Majev, Zapotekov in Indijancev Colima.

 

OD VOLKA DO PSA

Kako neki se je divji, oprezen in nadvse inteligenten plenilec prelevil v enega človeku najljubših spremljevalcev? Čeprav je bila udomačitev psa zagotovo eden najpomembnejših dogodkov v zgodovini človeka, je čas udomačitve predmet številnih razprav. Evolucijska genetika Robert Wayne in Charles Vila sta postavila teorijo, da so se psi prvi ločili od volkov pred 135.000 leti. Genetik Peter Savolainen pa je navedel domnevo, da je do udomačitve psov prišlo veliko kasneje, namreč pred 15.000 – 40.000 leti. Prav tako trdi, da prav vsi današnji psi izvirajo iz majhne populacije psov iz vzhodne Azije, od koder so se kasneje razširili po vsem svetu.

Vsekakor pa je vsem teorijam navkljub nedvoumno dejstvo, da psi in ljudje že veliko časa uživamo v sožitju.