Close

Weimarski ptičar – Weimaranec

Weimarski ptičar je na slovenskih tleh vedno bolj pogosta in priljubljena pasma. Prepoznavni so po svojem veličastnem in elegantnem videzu hkrati pa so izjemno ljubeči in nežni. Za Weimarance je značilna svilnata svetlega dlaka v vseh možnih odtenkih sive barve.  

weimeranski pes
Prijazen, pozoren in odziven

Zelo ljubeč, zelo živahen, z veselim in igrivim značajem.

Pogumen in odločen delovni pes

Uporablja se ga lahko za lov na manjše živali, kot so kokoši, zajci in lisice. Potrebuje telesno aktivnost.

Osupljiva, jekleno siva barva

Weimeranec ima prepoznavno svilnato dlako, različnih odtenkov sive barve

Vsestranski

Vsestranski lovski pes, za iskanje sledi in prinašanje plena. Zelo zvest družinski član.

59 - 67 cm
11 - 14 let
25 - 40 kg

Weimarski ptičar – zgodovina pasme

Weimaranec je velik pes, ki je bil prvotno vzrejen za lov v začetku 19. stoletja. Prve weimaranerji so kraljeve družine uporabljale za lov na divjad, kot so divje svinje, medvedi in jeleni. Ko je priljubljenost lova na veliko divjad začela upadati, so weimaranske ptičarje uporabljali za lov na manjše živali, kot so kokoši, zajci in lisice. Weimaranec je vsestranski lovski pes, zelo dober je v iskanju sledi in prinašanju plena. Ime pasme izvira od velikega vojvode Saxe-Weimar-Eisenach, Karla Augusta, čigar dvor v mestu Weimar (danes v zvezni državi Turingija v današnji Nemčiji) je užival v lovu.

 

Weimaranski ptičar je bil uradno priznan kot pasma in hkrati vpisan v nemško Knjigo pasem leta 1896. Weimarski ptičar spada v FCI VII. skupino, po geografski razdelitvi pa sodi med celinske nemške ptičarje.

TELESNE ZNAČILNOSTI Weimeranskega ptičarja

WEIMARANSKI PTIČAR– TELESNI OPIS

GLAVA

Dolga glava aristokratskega videza.

OČI

Srednje velike oči, ki so pri mladičih nebeško modre barve, nato postanejo sive, modro sive do jantarjeve.

UŠESA

Visoko postavljena ušesa so rahlo upognjena.

TELO

Srednje veliko z ravnim hrbtom in globokim, dobro razvitim prstnim košem. Telo je močno z dobro razvito muskulaturo.

DLAKA

Barva dlake obsega odtenke od srebrno do mišje sive.  Dlaka je kratka in gosta, sijočega videza in fina na otip.

REP

Pri delovnih psi so ga nekoč krajšali, drugače je daljši in prikupno zavihan.

VELIKOST

Weimaranski ptičar spada med srednje velike pasme. Samica meri v višino 59–63 cm, samec pa 62–67 cm.

TEŽA

Samci so običajno nekoliko težjo od samic. Samice običajno tehtajo 25–35 kg, samci pa 30-40 kg.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 11 – 14 let

KARAKTER Weimeranca

Weimaranski ptičar je izjemno inteligenten pes, ki se zelo dobro odziva na jasna in hitra povelja, vodniku pa bo ljubezen maksimalno povrnil. Pasma je prijazna, ljubeča in zelo živahna z veselim in nagajivim značajem. Na splošno je weimaranec dober družabnik, ki je pogumen in zvest.

 

Weimaraner je energičen lovski pes, cenjen zaradi fizične vzdržljivosti in močnega lovskega nagona. Zaradi izjemnega lovskega nagona je potrebna dodatna socializacija in navajanje še na druge hišne ljubljenčke kot so mačke, hrčki ali zajci. Domače živali weimaranski ptičar lahko sprejme medtem, ko se bo za sosedova mačko najverjetneje zapodil. Weimaranec zahteva pogosto fizično telesno aktivnost, zato potrebuje aktivnega in ljubečega skrbnika, ki bo imel dovolj časa zanj, mu namenil dovolj pozornosti in igre. Weimaranec zahteva ustrezno usposabljanje, da se nauči biti miren in, da zna nadzorovati svoje vedenje. Weimaranci s premalo telesne aktivnosti lahko postanejo destruktivni in razgrajaški. Pasma je nagnjena k lajanju, zato je potrebno ta nagon obvladati in psa naučiti lajanja na povelje.

 

Weimaranci niso samostojna pasma in so zelo radi z lastnikom. Ves čas potrebujejo pozornost in občutek vključenosti v družbo.  Če so veliko sami lahko pripelje do hujših oblik ločitvene tesnobe. Vzroki ločitvene tesnobe niso vedno znani, vendar obstajajo določeni dejavniki, vključno z genetiko, vzrejo legla, slabo socializacijo, dolgočasjem in stresom, ki stres in tesnobo še povečajo. Weimaranci s hudo ločitveno tesnobo lahko uničijo lastnino ali se poškodujejo, ko poskušajo pobegniti. Dobra vzgoja in zgodnja socializacija preprečita, da bi prišlo do ločitvene tesnobe. Weimaranec z ločeno tesnobo bo verjetno lajal, cvilil, zavijal in celo kopal, dokler se njegov lastnik ne vrne domov. Nadaljnje manifestacije te težave lahko vključujejo paniko in pretirano slinjenje, skupaj z uničujočim vedenjem in poškodbami.

Za koga je primeren weimaranski ptičar

Weimaranec je vsestranski pes,  je zelo dober lovec in zelo zvest družinski član. Pasma ni primerna za vsakogar, še posebej ne za začetnike in ljudi, ki nimajo dovolj časa. Prav tako pasma ni najbolj primerna za družina z majhnimi otroki, saj je pasma večja in bolj robustna ter hkrati tudi nerodna.

 

Primeren lastnik za weimaranskega ptičarja je lovec, človek z veliko energije in prostega časa, ki se je pripravljen vključevati tudi v različne pasje športe ali aktivna družina z večjimi otroki. Zaradi svojega občutljivega karakterja weimaranec potrebuje umirjenega, nežnega, predvsem pa izkušenega lastnika. Pasma je zelo primerna tudi za lovce začetnike, saj želi na vsak način ustrezati svojemu vodniku in so zato zelo poslušni in ubogljivi. Weimaranski ptičar se bo največ naučil že od izkušenega lovskega psa.

 

Weimaranec nikakor ne sodi v pesjak, čeprav mu je všeč bivanje v hiši z ograjenim vrtom, bo verjetno raje čas preživel v prostoru kjer se nahaja njegov lastnik. Če je weimaranec predolgo ločen od svojega lastnika in družine lahko postane nemiren, agresiven, nevrotičen in uničevalen. Tudi dlaka weimaranskega ptičarja ni primerna življenju zunaj saj jih rado zebe.

Nega weimaranskega ptičarja

Obstajata tako kratkodlaka kot dolgodlaka različica weimaranca, čeprav je kratkodlaka različica veliko bolj priljubljena.  Ker gre za recesivni gen se lahko v kratkodlakem leglu pojavi tudi dolgodlaki weimaranski ptičar, vendar so ti redkejši. Kratkodlaki weimaranec ima gladko in kratko sivo dlako, dolgodlaki weimaranec ima prav tako sivo dlako, ki je srednje dolga in svilnata na otip. Rep je košat, dlaka na ušesih pa je nekoliko daljša od tiste po telesu. Izdadanje dlake je pri obeh tipih weimarancev povprečno. Nega weimaranskega ptičarja ni zahtevna. Potrebno je tedensko krtačenje s katerim odstranimo odmrlo dlako in umazanijo.

Zdravje weimaranskega ptičarja

Weimaranski ptičar velja za zdravo pasmo, ki pa je zaradi globokega prsnega koša rada nagnjena k zasuku želodca. Možnost za zasuk želodca zmanjšamo z večimi manjšimi obroki na dan. Pogoste bolezni, ki prizadenejo pasmo so lahko displazija kolkov, tumorji in tudi prehitra rast.

Hiter pregled pasme: Weimaranski ptičar: Weimeranec

HITER PREGLED PASME

VELIKOST

Srednje veliki pes

OBMOČJE IZVORA

Nemčija

ČAS IZVORA

Po letu 1600

ŽIVLJENJSKA DOBA

11-14 let

ZNAČAJ

Izjemno nežen in ljubezniv pes, ki se zelo naveže na svojega človeka, zato ne sme biti predolgo sam.

ZA KOGA JE PRIMEREN

Primeren je za izkušenega in nežnega lastnika, ki zna hkrati ohraniti avtoriteto. Potrebuje veliko telesne aktivnosti, zato potrebuje aktivnega človeka z dovolj prostega časa.