Close

Francoski buldog

Francoski buldogi so zaradi svojega vpadljivega ljubkega videza in ljubeznivosti trenutno ena izmed najbolj popularnih pasem. Ker so igrivi in družabni, so prijetni družinski psi. Vseeno pa je potrebno opozorilo, da se zaradi potlačenega smrčka pri francoskih buldogih lahko pojavijo nekatere bolezni..

Prijazni do otrok

Ljubeznivi in potrpežljivi z otroki. Igrivi, pa tudi zelo radovedni in aktivni.

Ne marajo samote

Zelo družabni psi, ki so radi v družbi in težje prenašajo samoto, zato ne sodijo v pesjak in si želijo biti družinski člani.

Različne barve

Francoski buldogi so lahko rjave, bež, črne ali črno-bele barve.

Aktivnost

Ne potrebuje veliko aktivnosti, potrebni pa so dnevni sprehodi.

28 - 33 cm
10 - 12 let
9 - 14 kg

ZGODOVINA PASME

Zgodovina francoskih buldogov ni povsem znana. Nekateri navajajo, da izhajajo iz Anglije in so pravzaprav potomci angleškega buldoga, ter da so bili del francoske čipkarske industrije, kjer so greli delavke pri delu v tovarnah. Kmalu po odkritju Amerike so postali popularni tudi tam. Drugi pa trdijo, da so francoski buldogi sorodniki starih kmečkih pasem, ki so pomagale pri delu na kmetiji.

TELESNE ZNAČILNOSTI IN NEGA FRANCOSKEGA BULDOGA

Francoski buldogi imajo čokat, mišičast trup in kratke noge, a hkrati velika ušesa in še večji značaj. Tehtajo od 9 do 14kg, a so nagnjeni k debelosti, zato je pri hranjenju potrebna pazljivost. Spadajo v družino brahicefalikov, kar pomeni, da imajo kratek in potlačen smrček, zaradi česar se včasih le s težavo ohladijo in glasno dihajo (občasno tudi smrčijo). Imajo tudi velike in izbuljene oči ter gube okrog smrčka, ki jih je potrebno redno čistiti. Rep imajo kratek, lahko leži tudi zvit na hrbtu. Lahko so rjave, bež, črne ali črno-bele barve, njihova dlaka pa je kratka in bleščeča – potrebno je občasno kopanje in krtačenje za odstranitev odmrle dlake. Francoski buldogi pa so zaradi potlačenega smrčka nagnjeni tudi k različnim boleznim, za katere so občasno potrebni kirurški posegi (na primer operacija ustnega neba), in k alergijam ter kožnim boleznim.

KARAKTER

Po naravi so predani in čuječi ter zelo družabni psi, ki so radi v družbi in težje prenašajo samoto. Francoski buldogi so ljubeznivi, potrpežljivi z otroki in igrivi, pa tudi zelo radovedni in aktivni, poleg tega se tudi prestrašijo zelo redko. Poleg tega so tudi inteligentni in učljivi, čeprav so včasih tudi zelo svojeglavi in trmasti, vseeno pa zvesti svoji družini (bolj kot na enega gospodarja se navežejo na celo družino). Francoske buldoge zaradi njihove občasne trme opisujejo tudi kot ‘vihrave’, saj znajo vztrajno izkazovati lastno voljo. Težko prenašajo samoto in niso primerni za v pesjak, saj si želijo biti en izmed družinskih članov. Hkrati so tudi zelo pozorni na razpoloženje gospodarja in družine in se nanj tudi odzivajo. Ne odzivajo se dobro na kazni, zato je francoskega buldoga potrebno vzgojiti z veliko ljubezni in potrpežljivosti ter dosledno slediti pravilom, saj bi nas lahko sicer karizmatični francoski buldog popolnoma podkupil.

ZDRAVJE FRANCOSKEGA BULDOGA

Francoski buldogi lahko imajo številne zdravstvene težave. To je smiselno vedeti že pred samim nakupom psa, saj če pride do hujših zdravstvenih težav bo finančni vložek v veterinarsko oskrbo precejšen.

 

 

Brahicefalični obstruktivni sindrom dihalnih poti

Brahicefalija lobanje se je povečala s selektivnim parjenjem s katerim želimo doseči potlačen gobček, saj je to veliko ljudem všeč. Brahicefaličen videz pomeni skrajšan obrazni del lobanje, kar posledično povzroči tudi hude zožitve zgornjih dihalnih poti, kar s skupnim imenom imenujemo brahicefalični obstruktivni sindrom dihalnih poti. Francoski buldog je zato pogosto zadihan z iztegnjenim jezikom že pri rahlih naporih, kor je npr. hoja. Brahicefalični sindrom je povezan s številnimi stranskimi učinki, kot na primer težave z dihanjem (kar vključuje smrčanje in glasno dihanje). Do tega prihaja, ker imajo francoski buldogi ozke odprtine nosnic, predolgo mehko nebo in precej ozke sapnike. Zaradi težav z dihanjem se ogromno pasjih lastnikov odloči tudi za postopek razširitve dihalnih poti in odstranitev dela mehkega neba.

 

 

Težave, povezane z regulacijo temperature

Francoski buldog ima kratko dlako, ki mu v kombinaciji z ogroženim dihalnim sistemom onemogoča učinkovito uravnavanje temperature. To pomeni, da se pes zlahka podhladi in je hkrati v vročem in vlažnem vremenu nagnjen k toplotnemu udaru.

 

Alergije

Francoski buldogi so nagnjeni tudi k alergijam, ki lahko povzročijo ekcem na telesu. Pomembna je izbira kakovostne in naravne hrane že pri mladiču, da se izgradi močan in krepek imunski sistem.

 

Težave pri reprodukciji

Po podatkih vira Evans, Katy M.; Adams, Vicki J. (2010). “Proportion of litters of purebred dogs born by caesarean section”. Journal of Small Animal Practice naj bi bilo 80% francoskih buldogov skotenih s pomočjo umetnega osemejevanja in s pomočjo carskega reza.

PRIMERNA TELESNA AKTIVNOST ZA FRANCOSKEGA BULDOGA

Kratki sprehodi ali igranje na prostem z lastnikom vsak dan v krajšem časovnem obdobju bi moralo zagotoviti dovolj vadbe, da bo francoski buldog v formi. Francozi zelo radi sodelujejo tudi v pasjih športih, kot so poslušnost in agility. Ker imajo francoski buldogi potlačen gobček, so nagnjeni k težavam z dihanjem, zato jim nikoli ne smemo dovoliti, da se obremenjujejo v vročem ali vlažnem vremenu.

ZA KOGA JE PRIMEREN FRANCOSKI BULDOG

Francoski buldogi so primerni za ljubeče in potrpežljive ljudi, ki bi zanj skrbeli kot za
družinskega člana in ga ne bi prevečkrat in predolgo puščali samega. Ni primeren za
zelo naporno športno aktivnost, prav tako ni primeren za bivanje zunaj, saj se težko
prilagodi mrazu in vročini. Popolnoma primeren je tudi za družine z otroki, saj je za
igro in sobivanje z njimi ravno prav navihan in potrpežljiv. Tudi v manjših stanovanjih
je zadovoljen, čeprav rad raziskuje tudi vrt.

KAJ SO POVEDALI LASTNIKI O FRANCOSKEM BULDOGU

Tanja, Peter in Lenart: »Lenart je v kraju, kjer živiva, postal prava maskota, zaradi
tega, ker je zelo simpatičen in ljubezniv do tujcev. Nikogar se ne boji in z lahkoto bi
ga kdo podkupil, da bi kar odšel z njim, mogoče s priboljški ali pa samo s čohanjem
za ušesi. Včasih je trmast in odločen – če ne bo hotel v določeno smer na sprehodu,
se bo usedel na sredino ceste in čakal, v upanju, da bova popustila. Sicer pa je
priden in pameten pes, ki naju vsak dan preseneti s kakšno novo norčijo. Je pa
alergik, zato ga morava previdno hraniti in skrbeti za obrazne gube. Če si želite
dvornega (pasjega) norčka, je francoski buldog prava izbira.«