Close

Zlati prinašalec

Zlati prinašalci so izjemno popularni psi, saj so prilagodljivi, zelo prijazni in ljubeznivi, radi imajo otroke, prav tako pa radi lenarijo ali pohajkujejo, zato so primerni za skoraj vsakogar, če mu bo ta le posvetil dovolj pozornosti in ljubezni. Ob omembi zlati prinašalec vsekakor vsi pomislimo na ljubko družino z majhnimi otroci, ki živijo v hiši z ograjenim vrtom. Zlati prinašalec je tudi pasma, ki se pogosto pojavlja v različnih filmih in serijah. Zlati prinašalec spada v 8.FCI skupino, kjer se nahajajo prinašalci, šarivci in vodni psi.

Izjemno prilagodljiv na različne načine življenja
Zvesti lastniku in inteligentni
Potrebno je redno krtačenje
Prijazen do drugih psov, otrok in neznancev
51 - 61 cm
12 - 15 let
23 - 32 kg

zgodovina pasme

Prinašalci izhajajo iz Velike Britanije, predvsem iz Anglije, kjer so bili prvič omenjeni kot pasma leta 1913. Verjetno so nastali kot križanec med zlatorumenim prinašalcem in vodnim španjelom, vsekakor pa so tudi v sorodu z rumenim goničem in irskim setrom. Nekateri viri navajajo, da je pasmo ustvaril lord Tweedmouth, angleško-škotski politik, v okolici Londona. Predvsem so ga uporabljali za nekatera kmečka opravila, še posebej pa za prinašanje in nasploh pomoč pri lovu na divjad (na primer pri plavanju in iskanju plena). Danes poznamo glede na videz angleško in ameriško različico zlatega prinašalca. Angleški prinašalci so močnejših kosti s svetlejšo in daljšo dlako, medtem ko imajo ameriški prinašalci daljše tačke in karakter, ki je bolj podoben izvornim prednikom.

Telesne značilnosti ZLATEGA PRINAŠALCA

ZLATI PRINAŠALEC – TELESNI OPIS

GLAVA

Precej velika in ogroglo oblikovana z izrazitim smrčkom.

OČI

Velike in prijetne oči, črne ali rjave barve

UŠESA

Ušesa so viseča in poraščena.

TELO

Izjemno elegantno telo s širokim prsnim košem.

DLAKA

Različni odtenki bež in zlate barve. Dlaka je dolga in je lahko gladka do srednje valovita. Odpadanje dlake je močno.

REP

Dolg in debel, močno poraščen

VELIKOST

Razmerova veliki psi, samice zrastejo 51-56 cm plečne višine, samci pa zrastejo do 61 cm.

TEŽA

Samice tehtajo med 23 in 32 kg, samci pa vse do 36 kg.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 12 – 15 let

Zlati prinašalci so razmeroma veliki psi. Samičke zrastejo od 51 do 56 cm plečne višine in tehtajo okrog 23 do 32 kilogramov. Samčki so večji – zrastejo do 61cm plečne višine in tehtajo do 36kg. Njihovo telo je elegenatno in mišičasto z globokim in širokim prsnim košem. Kožuh je debel in srednje dolg, lahko je okrog vratu in ušes tudi malo valovit, lahko pa je različnih bež in zlatih barv. Tudi njegove noge so velike, mišičaste, z velikimi in okroglimi šapicami. Rep je dolg in debel, gosto poraščen. Znani so po svojem velikem, prijetnem in prijaznem obrazu z velikimi očmi (ponavadi so črne ali rjave barve). Potrebno je redno krtačenje kožuha. Zlati prinašalci dosežejo starost od 12 do 15 let.

Karakter

Zlati prinašalci so ljubeznivi in nežni velikani. Zelo so simpatični, imajo smisel za humor in imajo radi vse – neznance, druge pse in otroke. Izjemno dobro se prilagodijo na različne načine življenja, če jim nudimo dovolj gibanja (sprehodov) in mu posvečamo dovolj pozornosti ter ga ne puščamo ves čas samega, saj so tudi sami zelo ljubeznivi in bi radi postali družinski član in vsakemu najboljši prijatelj. Redko tudi lajajo, nikoli pa niso napadalni, agresivni ali dominantni. Ker so tudi zvesti lastniku in inteligentni, se zelo hitro naučijo tako osnovnih ukazov in poslušnosti kot tudi trikov za zabavo. Obenem pa so zelo občutljivi, zato jih nikakor ne smemo vzgajati preveč strogo in hladnokrvno, pač pa z obilico dobre volje, potrpežljivosti in prijaznosti in vzgoja zlatega prinašalca bo pravi mačji (pasji!) kašelj. So tudi čuječi in dobri čuvaji, čeprav znajo nezaželene ali nepričakovane goste preveč navdušeno pozdraviti. Zlati prinašalci so odlični tudi v poklicu terapevtskega psa ali kot psa vodnika. Zelo primerni so tudi za iskanje pogrešanih oseb.

Za koga je primerEN

Zlati prinašalci so tako rekoč primerni pravzaprav za vsakogar – še bolje morda za koga, ki ima tudi vrt in druge domače živali in otroke, saj v njihovi družbi ti psi zelo uživajo. Težko prenašajo samoto, saj si želijo venomer biti v človeški ter pasji in mačji družbi. Ker imajo veliko energije kljub njihovi prilagodljivosti in veseli ter nežni naravi, potrebujejo kar nekaj gibanja. Poleg sprehodov imajo zlati prinašalci radi tudi lov, igro z žogami ter plavanje. Če mu to lahko omogočimo in si želimo kar velikega, a zelo nežnega in rahločutnega psa, je zlati prinašalec vsekakor zelo primeren pes za nas.

DLAKA IN NEGA

Zlati prinašalec ima močno in gosto dlako, ki pa na žalost zelo rada odpada. Zunanja dlaka je pri prinašalcu vodoodporna, svetleča in rahlo mastna, podlanka pa je gosta in mehka in služi izolaciji psa. Zaradi takšnega tipa dlake se priporoča redno (celo dnevno) krtačenje psa. Potrebno je tudi kopanje psa z naravnim in nežnim šamponom, saj lahko zlati prinašalci hitro zasmrdijo. Prav tako je potrebno krajšanje krempljev in pregled zob, oči in še posebej ušes, ki so povešena.

MOREBITNE ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Zlati prinašalci sodijo med razmeroma zdrave pse. Največji njihov problem je lahko prevelika telesna teža in z njo povezane zdravstvene težave. Zlati prinašalec je izjemno ješč pes in bi pojedel vse kar bi lahko, zato je nujno potrebno odmerjanje količine hrane. Podvrženi so lahko še displaziji kolkov tako kot številne druge večje pasme in kožnim alergijam.