Close

Nemška doga

Nežna duša v telesu velikana. Nemška doga je ogromen pes, ki bi se ga marsikdo na prvi pogled prestrašil, vendar je to daleč od resnice, saj gre za izjemno čutečo, umirjeno in nežno pasmo.

Nemška doga
Zadržana, nežna in zanesljiva
Odličen življenjski spremljevalec, seveda če imate prostor
Pasma, ki potrebuje več družbe in pozornosti
Zelo potrpežljiva tudi z otroki
71 - 86 cm
8 - 9 let
45 - 90 kg

Nemška doga - zgodovina pasme

Kinologi smatrajo, da je prednik vsem dogam Asirski vojni pes, ki so ga v Evropo pripeljali Alani. Alani so bili sarmatsko pleme iz ozemlja današnje Rusije. Najverjetneje je prišlo do križanja pasme mastif z velikim angleškim hrtom. S tem smo pridobili velikansko in elegantno pasmo – nemško dogo. Dogam podobne pse najdemo upodobljene že v egipčanski kulturi, o njih pa je pisal tudi Aleksander Veliki. Pasma podobna nemški dogi je bila prisotna tudi v Grčiji in se je iz Grčije širila v Rimski imperij.

 

Elegantna doga je nacionalni simbol Nemčiji. Leta 1863 je bila tudi prva razstava nemških dog v Nemčiji. Na tej razstavi so se kinologi sodniki odločili, da vse različne barve dog spadajo v eno kategorijo in so ena pasma – pasma nemške doge.

Telesne značilnosti nemške doge

NEMŠKA DOGA – TELESNI OPIS

GLAVA

Ogromna in izrazita glava, ki je podolgovate oblike s pravokotno lobanjo. Gobec je širok z debelimi in čvrstimi ustnicami.

OČI

Oči so temne barve, globoko vstavljene in srednje velikosti.

UŠESA

Ušesa so trikotne oblike, ležijo visoki na glavi in so viseča.

TELO

Telo je mogočno in kompaktno, zelo enakomerno mišičasto. Hrbet je lepo usločen.

DLAKA

Dlaka je različnih barv, od svetlo rjave do črne. Dlaka je gosta, kratka in gladka.

REP

Rep doge nosijo nizko. Rep je dolg in na koncu rahlo zašiljen.

VELIKOST

Nemška doga spada med velike pasme, saj samica v višino meri 71-81 cm, samec pa celo 76-86 cm.

TEŽA

Samci so običajno nekoliko težjo od samic. Samci tehtajo 54-90 kg, samice pa 45-59 kg.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 8 – 9 let

Karakter nemške DOGE (Great dane)

Nemška doga je zelo pozoren, ljubeč in priljuden družinski član. Nemška doga je zelo ljubezniva, igriva in nežna pasma, zelo potrpežljiva tudi z otroki. To ni pasma, ki bi lahko veliko časa preživela sama doma, saj nenehno potrebuje človekovo bližino, pozornost in občutek bližine. Kljub velikosti pasma ni primerna za zunaj, saj s tem ne bo zadovoljna, hkrati pa se bo počutila zapostavljeno in osamljeno. Nemška doga je pes, ki dejansko nima občutka za svojo velikost, saj misli, da je majhen kuža, ki se lahko spravi v vsak najmanjši kotiček. Nemške doge imajo zelo prijeten karakter, ne lajajo pogosto in se hitro učijo. Priporoča se začetna šola poslušnosti, saj je zelo zaželeno, da nas tako ogromen pes uboga in posluša, saj ga drugače težko nadziramo in obvladujemo.

Za koga je primerna NEMŠKA DOGA

Pasma je primerna za tiste ljudi, ki so veliko časa doma in, ki imajo malo večje stanovanje. Zelenice ne potrebujete, saj nemška doga ne bo sama zunaj, je pa zaželena zelenica, če ste skupaj z njo zunaj. Nemška doga potrebuje le mehek in udoben kavč, saj je izjemno umirjena in lena pasma, ki bo večino dneva prespala. Ni primerna za majhna stanovanja, saj je precej nerodna in lahko s svojim repom in velikostjo tudi kaj uniči. Drugače pasma ni nagnjena k namenskemu uničevanju stvari.

 

Nemška doda potrebuje tudi lastnika, ki se zaveda, da večji je pes, večji je strošek. Nemška doga zaradi svoje velikosti poje veliko. Zaradi številnih zdravstvenih težav potrebuje kvalitetno hrano za pse in redno veterinarsko oskrbo, s katero se spremlja zdravje psa.

ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Pri nemških dogah nikakor ne moremo mimo številnih zdravstvenih težav, ki so vsekakor povezane s samo velikostjo psa. Nemške doge so podvržene kolčnemu in komolčnemu artritisu ter kostnemu raku. Nemške doge so izredno izpostavljene zasuku želodca, imajo številne težave s kožo in alergijami. Pogoste so tudi težave s srcem. Nemške doge imajo izjemno kratko življenjsko dobo, v povprečju živijo 8-9 let.

Hiter pregled pasme: NEMŠKA DOGA

HITER PREGLED PASME

VELIKOST

Zelo veliki pes

OBMOČJE IZVORA

Nemčija

ČAS IZVORA

okoli 13. stoletja

ŽIVLJENJSKA DOBA

8-9 let

ZNAČAJ

Pozoren in ljubeč družinski član, ki potrebuje človekovo predanost.

ZA KOGA JE PRIMEREN

Za odgovorne lastnike, ki se zavedajo, da je z nemško dogo večji strošek kot s čivavo.