Close

SHIH-TZU - ŠICU

Ta mala pasja, dolgodlaka kepica je osvojila srca po vsem svetu zaradi svoje nežne, ljubeče narave in zaradi zanimivega, elegantnega videza (nekoliko spominja na leva in od tod izhaja tudi njegovo ime, saj shih-tzu v kitajščini pomeni ‘levji pes’). Shih-tzuji se zelo radi čohljajo in so zelo zvesti svojemu gospodarju, zato jih velikokrat vidimo sedeti v naročju ali pa celo v torbicah, zato jim rečejo tudi »naročni« ali »torbični« psi. Psi spadajo med majhe pasme, po FCI skupinah pa spadajo v 9. FCI skupino med družne pse.

Shih-tzu
Nežni, predani in ljubeznivi
Učljivi, enostavni za vzgojo
Potrebna je nega - oči, ušesa in dlaka
Bolj kot igra in sprehodi, raje počiva in se crklja z lastnikom
24 - 28 cm
12 - 16 let
4 - 7 kg

zgodovina pasme

Shih-tzu zagotovo izvira iz Kitajske, ni pa povsem jasno, kako je nastal – najverjetneje s križanjem tibetanskih psov s pekinežerji. Opisi shih-tzujev segajo že v leto 624 pr.n.št. Na Kitajskem so to bili cesarski psi, ki so simbolizirali bogastvo in srečo, zato so zanje zelo lepo skrbeli. V sorodu so tudi s psi lhasa apso in tibetskimi terierji.

Telesne značilnosti

SHIH-TZU – TELESNI OPIS

GLAVA

Manjša okrogla glava z kratkim in širokim smrčkom.

OČI

Oči so okrogle in prijazne.

UŠESA

Ušesa so povešena in izjemno poraščena.

TELO

Mišičasto in kompaktno.

DLAKA

Dolga, bleščeča in svilnata. Dlaka je lahko različnih barv – bež, kremni odtenki z vmesnimi šopi črne ali rjave barve.

REP

Izjemno košat.

VELIKOST

Do 28 cm plečne višine

TEŽA

Tehtajo med 4 – 7 kg.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 12 – 16 let

Karakter

Shih-tzuji so zelo nežni, predani in ljubeznivi kužki, ki se spoprijateljijo z vsemi – s tujci (čeprav so sprva do njih zadržani, se čez nekaj časa popolnoma sprostijo), z drugimi psi in tudi z otroki. Še posebej pa se navežejo na enega lastnika, pri čemer zelo trpijo, če so od njega ločeni ali če so dlje časa sami. So tudi zelo inteligentni, pridni, učljivi, zato z vzgojo ni nikakršnih težav. Tudi z lajanjem shih-tzuji nimajo težav, so pa dobri čuvaji, saj lajajo le po potrebi, da nas opozorijo na prišleke ali mimoidoče. Vzgajamo pa ga nežno in potrpežljivo, saj so občutljivi na ton glasu, čeprav so hkrati samozavestni in uravnovešeni, psi trdnega karakterja. Ni pretirano navdušen nad igro in raje počiva in se crklja s svojim lastnikom (ali družino). Popolnoma zadovoljen je tudi s kratkimi sprehodi, če ti niso v preveč vročem vremenu ali preveč naporni.

Za koga je primerEN

Shih-tzu je popolnoma primeren za različne tipe ljudi, saj je prilagodljiv, le v tem ne popušča, da bi nas rad povsod spremljal. Zato je priporočljiv za ljudi, ki bi ga povsod vzeli s sabo in ga le redko samega puščali doma. Večjo težavo predstavlja nega, ki je potrebna za njegove oči, ušesa in dlako – vzame veliko časa in predanosti, zato je potrebna posebna pozornost in je za shih-tzujevo nego treba dosledno skrbeti.

UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI IN DRUŽINSKIMI ČLANI

Socializirani shih-tzuji nimajo nobenih težav z drugimi psi, vendar si pasje ali mačje družbe niti ne želijo preveč, zanje je bolj pomembna človeška družba. Do otrok so zelo nežni in ljubeznivi.

DLAKA IN NEGA

Shih-tzu je izjemno nezahtevna pasma dokler ne pridemo do nega dlake. Shih-tzuji imajo dolgo in gosto dlako, ki se razrašča čez celotno telo. Podlanka je puhasta in mehka. Brada psa je močno poraščena, prav tako je poraščen okoli oči, medtek ko je dlaka okoli gobčka kratka. Shih-tzuji so psi primerni tudi za alergike, saj jih dlaka praktično ne izpada.

Kar se nege tiče je nujnega pomena vsakodnevno česanje. Mnogim psom, ki niso razstavni, lastniki mogno skrajšajo dlako, da imajo manj dela s krtačenjem hkrati pa psom v poletnih mesecih ni tako zelo vroče. Zelo veliko pozornost je potrebno nameniti negi dlake okrog oči in negi dlake na ušesih. Če dlaka preveč raste v ušesa jo je potrebno postriči, da preprečimo morebitna vnetja.

MOREBITNE ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Pasma ima kar nekaj genetskih težav, zato se je potrebno pred nakupom psa pozanimati o vzreditelju in preveriti starše, da se izognemo genetsko povezanim boleznim. Pogosto so shih-tzuji podvrženi prekomerni telesni teži, nekateri znajo biti zelo ješči, zato je potrebno pazljivo tehtanje hrane. Psi se soočajo tudi s precej zgodnjo izgubo zob, zato je nega zob že od mladička naprej ključnega pomena. Prav tako moramo posvetiti čas negi ušes in oči, saj so pri shih-zujih pogosta vnetja oči in ušes. Pogoste so težave tudi z dihanjem, zaradi kratkega gobčka.