Close

Foksterier

Terierji so zelo široka skupina psov, ki so si praktično zelo različni po izgledu. Namenimo nekaj besed foksterierju. Da bo naša zgodba še bolj zapletena, naj povemo naslednje: tudi foksterierji se pojavljajo v dveh različnih pasmah, saj so lahko ostrodlaki ali kratkodlaki. Ostrodlaki (resasti) in kratkodlaki foksterier sta si na pogled različna zaradi popolnoma drugačnega videza kožuha. Poglejmo si osnovne značilnosti pasme.

Foksterier
Zelo samozavesten, stabilen in prijazen pes
Vedno pozoren, oprezen in navihan
Hitro učljiv, kadar tako želi
Zelo energičen, primeren tudi za agility
36 - 39 cm
13 - 14 let
6 - 9 kg

foksterier - zgodovina pasme

Zgodovina te pasme je malenkost zapletena. Nekoč so vse pse, ki so pri lovu na lisice tem sledili pod zemljo, imenovali terier. Šele v 19. stoletju se je začela nadzorovana vzreja, in ta je dala pester nabor terierjev, ki jih poznamo danes. Foksterier dejansko poimenuje dve različni pasmi: prva je kratkodlaki foksterier (ang.: Smooth), druga pa je ostrodlaki/resasti foksterier (ang.: Wire). Izvor kratkodlakega foksterierja izvira po letu 1700, izvor ostrodlakega pa po letu 1800. Obe pasmi izvirata iz Velike Britanije. Sodijo med najstarejše pasme terierjev. Vzrejali so jih za kopanje v brloge, da so iz njih preganjali lisice ali da so s svojimi močnimi čeljustmi lovili manjše živali.

Telesne značilnosti foksterierja

FOKSTERIER– TELESNI OPIS

GLAVA

Ozka lobanja, dolga glava, močne čeljusti in gobec. Gobček je izrazito črne barve.

OČI

Temne, okrogle z bistrim pogledom

UŠESA

Majhna, v obliki črke V

TELO

Telo je kompaktno in elegantno, z močnim in ravnih hrbtom, prsni koš je globok, močan z malenkost usločenimi ledji.

DLAKA

Kratkodlaki in resasti foksterier imata v večini belo dlako s črnimi lisami. Pri resastem foksterierju pa se pogosto pojavljajo še svetlo rjave lise. Kratkodlaki foksterierji imajo ravno in kratko dlako, resasti foksterierji imajo precej bolj težavno dlako, saj je ta zelo gosta, valovita in trda.

REP

Rep so jim nekoč krajšali, danes je navihano pokončen.

VELIKOST

Foksterier spada med majhne pse. Obe pasmi sta po velikosti enaki, čeprav izgleda resasti foksterier zaradi daljše dlake večji. V višino merita 36-39 cm (velja za samce in samice).

TEŽA

Obe pasmi tehtata približno enako. Samice imajo med 6-8 kg, samci pa 7-9 kg.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 13 – 14 let

Telo je čvrsto in mišičasto z globokim prsnim košem in močnim vratom. Ima širok in klinast nosni del lobanje, čuječ in igriv izraz na obrazu, temne in okrogle oči, polne življenja in ognjevitosti. Smrček je temen s široko postavljenima nosnicama. Kožuh je pri kratkodlakih gladka in večinoma bela s črnimi ali rjavimi lisami. Pri resastih foksterierjih pa je dlaka žimasta, trda, groba z mehko pod dlako v enakih barvah kot pri kratkodlakih. Sprednji nogi sta navpično postavljeni pod telo, zadnji močni in mišičasti. Ima majhne in čedne šape, s trdimi močnimi blazinicami in zmerno ukrivljenimi prsti. Imajo značilno bradico.

Karakter FOKSTERIERJA

Foksterier je ob pravilnem šolanju zelo vodljiv in poslušen pes. Psi so zelo inteligentni, hitro učljivi, prepričani sami vase in stabilni, prav tako so tudi prepogosto hiperaktivni. Obe pasmi foksterierja sta zelo zvesti in vdani svojemu lastniku, prav tako se odlično razumeta z ostalimi družinskimi člani in tudi otroci. So ljubeznivi do otrok in se z njimi razumejo medtem ko so lahko do nekaterih drugih kužkov precej dominantni. Če mladega foksterierja navadimo na domačo mačko ne bo težav. So vedno v pripravljenosti in bodo v primeru nevarnosti šli v napad. Do tujcev so zelo nezaupljivi, zato jih tudi zmeraj nalajajo. Foksterier je ohranil izreden lovski nagon zato je potrebnega nekoliko več truda pri socializaciji psa in pri sprejemanju drugih psov.

 

Foksterierji, kot tudi vsi ostali terierji so zelo trmasti in svojeglavi psi, ki so lahko neposlušni pri izvajanju različnih ukazov in trikov. Za foksterierje je značilno, da se zelo radi sami sprehajajo, zato je še toliko bolj pomembno, da imam psa ves čas na očeh. Slaba lastnost je tudi ta, da zelo radi lajajo saj na tak način opozarjajo na svoj teritorij. Imajo ogromno energije in hitro jih lahko navdušimo nad igro z žogo ali kaj podobnega. Ker so zelo agilni in hitri so primerni tudi za agility ali kakšno drugo disciplino.

Za koga je primeren FOKSTERIER

Foksterier je precej deloven pes, saj že njegovo ime pove, da je bil izurjen za pregon in sledenje lisic. Obe pasmi (kratkodlaki in resasti) sta še danes odlična in poslušna lovska psa. Foksterier je tudi izjemen družinski pse in zvest človekov spremljevalec. Resasti foksterier pa je tudi zelo primeren za terapevtskega psa.

 

Poleg zelo pozitivnih lastnosti pasme pa so veliko krat opazne tudi trmaste in svojeglave poteze terierja. To pomeni, da terierji potrebujejo še bolj trmastega in vztrajnega lastnika. Z vztrajnim šolanje je mogoče tega agilnega psa izšolati v izjemno poslušnost. Zaradi svoje gibčnosti in veselja do prostega skakanja in norenja je še posebej primeren za življenje na podeželju ali življenje v hiši z zunanjo zelenico, kjer lahko sprosti svojo energijo. Foksterier pa se z lahkoto prilagodi tudi bivanju v stanovanju. V tem primeru je potrebno posvečati več pozornosti dolgim in zanimivim sprehodom ter drugim oblikam zabavnega šolanja. Foksterier ni pes, ki bi lahko bil sam v stanovanju dolgo časa, saj je zanj ključnega pomena človeška bližina in povezanost z lastnikom. Nikakor se ne sme počutiti zapostavljenega.

Nega IN ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Nagnjeni so k alergijam in dedno pogojenimi boleznimi oči.Kratkodlake pa je potrebno redno skrtačiti, kopanje po potrebi. Pozornost je potrebno nameniti tudi krempljem.

 

Pri resastih foxterierjih je potrebno redno trimanje- odstranjevanje odmrle pod dlake kar lahko storite sami lahko pa tudi zaupate pasjemu frizerju, ki je za to usposobljen. V kolikor kuža obiskuje razstave pa mora biti postrižen tudi po njihovih standardih pasme.

Hiter pregled pasme: foksterier

HITER PREGLED PASME

VELIKOST

Majhni psi

OBMOČJE IZVORA

Velika Britanija

ČAS IZVORA

Po letu 1700 (kratkodlaki), po letu 1800 (resasti)

ŽIVLJENJSKA DOBA

13-14 let

ZNAČAJ

Aktiven, vesel pes z neomejeno zalogo energije.

ZA KOGA JE PRIMEREN

Za odločnega, trmastega in vztrajnega lastnika, saj je to nujno potrebno za nadzor prirojenega lovskega nagona. Potrebno je tudi zgodnje šolanje poslušnosti in veliko časa, ki ga bosta preživela skupaj.