Close

RUSKI HRT - BORZOJ

Urejen borzoj je pes elegance in lepote, dostojanstven in nežen. Borzoj, ponos ruske vzreje psov, je dobil ime po besedi borzij= hiter. Borzoji so umirjeni družinski psi, ki se kljub svoji velikosti lahko prilagodijo stanovanjskemu življenju. Vendar pa se ne počutijo dobro, če jih čez dan pustimo dlje časa same. Ta občutljiva pasma potrebuje družbo. Njihov čudovit kožuh zahteva precej potrpljenja pri negi. Z borzojem boste dobili odličnega spremljevalca na kavču, vendar se boste morali še vedno potruditi, da boste zadostili potrebam pasme.
ruski-hrt-borzoj
Izvira iz Rusije, kjer je lovil v parih ali trojicah
Dostojanstven in nežen karakter
Potrebuje mirno okolje
Pes, ki skoraj nikoli ne laja
65 - 78 cm
10 - 12 let
34 - 45 kg

zgodovina pasme

Njihova zgodovina sega v Rusijo, kjer so bili psi plemstva in ljudi modre krvi. Uporabljali so jih za lov na zajce, lisice in volkove, zanimivost pa je da so lovili v parih ali trojkah, ko sta/so ulovili plen so ga zadrževali vse dokler ga niso prinesli plemiču, kateri ga je nato usmrtil. Dandanes so v Rusiji še vedno uporabljeni za lov, poleg tega pa so danes družabni, družinski in razstavni psi.

Telesne značilnosti

RUSKI HRT – TELESNI OPIS

GLAVA

Obraz je dolg in ozek nosni del lobanje, inteligenten in mehek izraz obraza.

OČI

Oči so temne in postavljene poševno, mandljeve oblike. Smrček je črn, aristokratski in eleganten. Odlikuje jih izjemno oster vid.

UŠESA

Ušesa so povešena in krajša.

TELO

Telo je aerodinamične oblike, tako da dosega izjeno hitrost na kratke razdalje. Sprednji nogi sta postavljeni navpično pod telo, zadnji nogi dolgi in mišičasti, močni. Šape so podobne zajčjim, z dobro ukrivljenimi členki in oblazinjenimi prsti.

DLAKA

Dlaka je dolga, svilnata, nakodrana in valovita. Okrog vratu ima razkošen ovratnik. Dovoljene barve so: bela, zlata v vseh odtenkih, rjava in vse do sive. Lahko je enobarven ali pisan.

REP

Rep je dolg, nošen nizko v elegantnem slogu.

VELIKOST

Plečna višina pri samcih znača med 70 in 782 cm, samice pa so nekje 5 cm nižje.

TEŽA

Samci tehtajo med 34 in 48 kg, samice pa tehtajo med 35 in 45 kg.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 10 – 12 let

S svojim visokim, suhim telesom, dolgo, ozko glavo in svilnatim plaščem je Borzoi slika prefinjenosti in elegance. Borzoji se ponosno nosijo in zlahka si jih je predstavljati, kako poležavajo v palačah ruskih carjev ali hitro tečejo za volkom na ruskem podeželju. Toda preden prinesete borzoja v svojo palačo, se morate odločiti, ali je borzoj pravi za vas.

 

Borzoji so cenjeni zaradi svoje milosti in sladkega značaja, zelo so znani po svoji hitrosti, ki se sooča s sproščeno osebnostjo. Raje imajo hiter šprint kot tek na dolge razdalje in se potem z veseljem vrnejo v prostor, da se sprostijo na najljubšem kavču. Niso tisto, čemur bi rekli visokoenergijski pes. Če želite dan preživeti v postelji ali na kavču, ga bo vaš Borzoi z veseljem preživel tam z vami.

 

Kljub njihovemu sproščenemu odnosu in kraljevskemu videzu Borzoi ni le čudovita razstava za vaš dom. Ta velikanska pasma ima lasten um in željo po človeškem druženju. Ni najboljša izbira za ljudi, ki so vsak dan dolge ure zdoma.

 

Atletska postava borzoju dobro služi v pasjih športih. Seveda je lep v razstavnem ringu, dobro pa lahko tekmuje tudi v agilityju, poslušnosti in reliju. Toda tam, kjer blesti, je področje vadb, ki temeljijo na lovljenju.

Karakter

Borzoj je pes, ki ceni svoj mir, je miren in občutljiv, skoraj nikoli ne laja. Ne mara grobe igre. Načeloma se dobro razumejo s sebi podobnimi psi. Pomembno je, da ga seznanimo z mačkami in drugimi domačimi živalmi, ter ga nanje navadimo. Saj bo hitro premikajoča žival vedno vzbudila prvinski lovski nagon. Je samozavesten in ponosen kuža. Do tujcev je precej zadržan in nezaupljiv vendar ni posebej dober čuvaj. Doma je rad v bližini lastnika in je narejen za udobje.

Osebnost borzoja je nežnega duha, od aristokratskega karakterja vse do dvornega norčka. Kot spremljevalec je borzoi tih, razumen in inteligenten. Njegov odziv na tujce se giblje od odmaknjenega do prijaznega. Na splošno zaupa ljudem in ni sramežljiv. Toda borzojeva lahkotna narava ne pomeni nujno, da ga je enostavno trenirati. Je neodvisen mislec in zna biti trmast. Nenazadnje je za borzoje pomembno, da vedo, da ga lastniki obožujejo, skrbijo zanj in da mu nikoli ne bi škodovali. Na temperament pasme vplivajo številni dejavniki, vključno z dednostjo, usposabljanjem in socializacijo.

Kot vsak pes tudi borzoi potrebujejo zgodnjo socializacijo – izpostavljenost številnim različnim ljudem, znamenitostim, zvokom in izkušnjam – ko je še mladiček. Socializacija pomaga zagotoviti, da vaš mladiček borzoi odraste v stabilnega psa.

Za koga je primerEN

Za izkušene lastnike, lastnike z ograjenim velikim vrtom oz. v nasprotnem primeru z dovolj časa za vsakodnevno aktivnost, ki jo borzoj potrebuje. Ni primeren za bivanje v pesjaku. Najbolj domače se bo borzoj počutil v hiši z velikim ograjenim vrtom. Lastniki borzoja potrebujejo precej časa, ki ga bodo preževili s posm in tudi nekaj časa, ki ga bodo namenili negi kožuha. Lastniki morajo biti tudi vztrajni, saj šolanje borzoja ni vedno enostavno, saj znajo biti zelo svojeglavi.

UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI IN DRUŽINSKIMI ČLANI

Borzoj zna biti zelo dominanten in lahko se pojavi agresivnost do drugih psov. Zaradi svojega močnega nagoda tudi domača mačka ne bo najboljši prijatelj. Borzoj ni primeren za družine z majhnimi otroci, ki so okretni in še nimajo pravega občutka. Borzoj se bo odlično razumel z malo večjimi otroci, ki imajo spoštljiv odnos do psa.

DLAKA IN NEGA

Dolga, svilnata dlaka Borzoja, ki je lahko katere koli barve ali kombinacije barv, je lahko ravna, valovita ali kodrasta. Kratka gladka dlaka pokriva glavo, ušesa in sprednji del nog, bogati, kodrasti volančki pa krasijo vrat. Debela dlaka pokriva rep in zadnji del telesa. Lepa svilnata tekstura dlake pa je odporna na umazanijo in blato, zato borzoj ne potrebuje veliko nege dlake. Krtačenje se priporoča enkrat tedensko, kopanje pa po potrebi. Enkrat ali dvakrat na mesec strižite nohte. Če jih slišite klikati po tleh, so predolgi. Kratki, lepo pristriženi nohti ohranjajo stopala v dobrem stanju.

MOREBITNE ZDRAVSTVENE TEŽAVE

Borzoji so na splošno zdravi psi, vendar so kot vse pasme nagnjeni k določenim zdravstvenim stanjem. Pri borzojih je pogost zasuk želodca ob nepravilni prehrani. To je življenjsko nevarno stanje, ki prizadene velike pse z globokimi prsmi, še posebej, če jih hranimo en velik obrok na dan. Napihnjenost se pojavi, ko se želodec raztegne s plini ali zrakom in se nato zvije. Pes ne more bruhati, da bi se znebil odvečnega zraka v želodcu, oviran je tudi pretok krvi v srce. Borzoji so nagnjeni tudi k progresivni atrofiji mrežnice. To je degenerativna očesna motnja, ki sčasoma povzroči slepoto zaradi izgube fotoreceptorjev na očesnem ozadju. Borzoji lahko razvijejo tudi osteohondrozo – to je ortopedsko stanje, ki je posledica nepravilne rasti hrustanca v sklepih in se običajno pojavi v komolcih, opazili pa so ga tudi v ramenih.