Close

Nemški kratkodlaki ptičar

Nemški kratkodlaki ptičar je verjetno najbolj prepoznaven pes znotraj pasme ptičarjev (FCI 7). Nemški kratkodlaki ptičar je lovski pes, ki ga lovci zelo radi izučijo za izvrstnega spremljevalca, saj je pasma izredno učljiva z visoko potrebo po ugajanju svojemu vodniku.

Nemski Pticar
Izjemeno deloven
Zelo inteligenten
Močan lovski nagon
Odličen plavalec
53 - 64 cm
9 - 14 let
20 - 32 kg

Nemški Ptičar - zgodovina pasme

Izvor nemškega kratkodlakega ptičarja ni popolnoma znan. Predvideva se (že zaradi imena), da pasma izvira iz Nemčije. Nemški lovci naj bi v preteklosti križali različne pasme, da bi pridobili najboljše lovske karakteristike, dokler niso v 19. stoletju ustvarili nemškega kratkodlakega ptičarja. Bili so zelo uspešni, saj so nemški ptičarji so med najbolj zmagovalnimi pasmami na tekmovalnih lovskih prireditvah.

 

Po podatkih Ameriškega kinološkega društva je verjetno, da nemški ptičar izvira iz pasme, znane kot nemški ptičji pes, ki je povezan s starim španskim ptičarjem, ki so ga v Nemčijo prinesli v 17. stoletju. Verjetno je tudi, da so k razvoju nemškega ptičarja prispevali še drugi psi. Ker pa je bila prva rodovniška knjiga ustvarjena šele leta 1870, je nemogoče identificirati vse pse, ki so sodelovali pri ustvarjanju te pasme. Pasmo je uradno priznal Ameriški kinološki klub leta 1930.

Telesne značilnosti nemškega kratkodlakega ptičarja

NEMŠKI KRATKODLAKI PTIČAR– TELESNI OPIS

GLAVA

Široka lobanja, zmerno dolg, koničast gobec, močne čeljusti

OČI

Velike in postavljene precej narazen

UŠESA

Dolga viseča ušesa

TELO

Dolg mišičast vrat, atletsko telo, ravne in močne sprednje noge

DLAKA

Kratka, gosta in precej groba; rjava ali črna z belimi ali meliranimi zaplatami

REP

Rep je nizko nošen in krajši

VELIKOST

Nemški ptičar spada med srednje velike pasme. Samica meri med 53–59 cm, samec pa 58–64 cm

TEŽA

Samci so običajno nekoliko težjo od samic. Samice običajno tehtajo 20–27 kg, samci pa 25–32 kg

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 9 – 14 let

Karakter nemškega kratkodlakega ptičarja

Nemški ptičar je izjemno energična pasma, ki ima polno energije. Če mislite, da boste utrudili nemškega ptičarja, se boste morali konkretno potruditi. Pasma je trdna in uravnotežena, z veliko željo po učenju. Nemški kratkodlaki ptičarji znajo biti tudi zaščitniški, zato se zna zgoditi, da bodo oblajali mimoidočega. Pasma ni agresivna, seveda ob pravilni vzgoji. Šolanje nemškega ptičarja ni preveč zahtevno, saj so izredno poslušni, čeprav jih lahko močen lovski nagon občasno odnese.

 

Nemški ptičar se lepo razume z ostalimi hišnimi ljubljenčki, v kolikor ga to naučimo v mladosti. Zaradi izjemnega nagona po lovu lahko v drugih živalih prepozna plen, zato ga je pravočasno potrebno ustrezno vzgojiti. Močan lovski nagon je značilen za pasmo, kar ni vedno dobro za druge majhne hišne ljubljenčke, kot so mačke in zajci.

 

Nemški kratkodlaki ptičar se običajno dobro razume z otroci, čeprav je treba biti previden, ker je pasma lahko hudomušna, zlasti ko gre za mladička.

 

Nemški ptičar je odličen plavalec, zato se bo zelo zabaval v vodi in se odlično odrezal pri različnih vodnih športih. Nemški kratkodlaki ptičarji so usposobljeni za različne vrste iger in športov, vključno s sledenjem, pridobivanjem in usmerjanjem fazana, prepelic, vodnih ptic, rakunov in celo jelenov.

Za koga je primeren kratkodlaki nemški ptičar

Ptičarji imajo radi interakcijo z ljudmi in so primerni hišni ljubljenčki za aktivne družine, ki jim bodo omogočile izhod in poskrbele za njihovo odvečno energijo. Aktivni, dolgi sprehodi morajo biti za takšnega psa večkrat na teden. Pasma mora biti socializirana, kar vključuje izpostavljenost različnim ljudem, znamenitostim, zvokom in izkušnjam, ko so še mladi. To zgodnje druženje bo pomagalo zagotoviti, da bo vaš pes zrasel v stabilnega in dobro vzgojenega ptičarja.

 

Pasma ni primerna kot hišni ljubljenček za neaktiven dom ali za neizkušene lastnike. Čeprav ti psi s svojimi lastniki tvorijo zelo močno navezanost, se zdolgočasen nemški ptičar, ki se premalo giblje, lahko začne obnašati uničevalno. Ti psi so atletski in lahko brez težav pobegnejo, skočijo čez ograjo in si izkopljejo svojo pot.

Vzgoja kratkodlakega ptičarja

Nemški kratkodlaki ptičar potrebuje veliko fizičnih aktivnosti in je najbolj zadovoljen z veliko gibanja in teka. Ta potreba po vadbi, skupaj z naravnim lovskim nagonom, pomeni, da je trening nujna potreba. Izrazito neodvisen značaj nemškega ptičarja pomeni, da se bo v primeru neaktivnosti in odvečne energije, pes verjetno zabaval, najverjetneje na nezaželen način.

 

Če lastnik z nemških kratkodlakim ptičarjem ne dela dovolj in ne poskrbi za trošenje njegove energije, lahko postane tak pes hiperaktiven ali razvije različna neželena vedenja.

Nega nemškega kratkodlakega ptičarja

Nemški ptičarji so zelo čista pasma. Kratek dlaka potrebuje zelo malo nege, le občasno ščetkanje. Čeprav je dlaka kratka, je izpadanje pogosti. Psa kopajte le takrat, ko je to nujno potrebno. Kot vsi psi z visečimi ušesi je tudi nemški ptičar lahko nagnjen k vnetjem ušes in je zato preventivno čiščenje ušes več kot dobrodošlo.

Zdravje nemškega kratkodlakega ptičarja

Nemški kratkodlaki ptičar je zdrava pasma. Z določenimi boleznimi, ki so lahko pogosteje prisotne.  Najbolj pogoste bolezni: rak, limfedem, entropija (uvihanje vek), Van Willebrandova bolezen in zasuk želodca (GDV). Pri določenih lahko pride tudi do displazije kolkov ali komolcev.

Hiter pregled pasme: Nemški kratkodlaki ptičar

HITER PREGLED PASME

VELIKOST

Srednje veliki pes

OBMOČJE IZVORA

Francija

ČAS IZVORA

19. stoletje

ŽIVLJENJSKA DOBA

12-15 let

ZNAČAJ

Stabilen in odločen z neizmerno željo po lovu in telesni aktivnosti.

ZA KOGA JE PRIMEREN

Za energične in aktivne ljudi, ki imajo voljo do šolanja, pogostih telesnih dejavnosti z usmerjenimi in  namenskimi vajami.