Close

Bretonski ptičar

Bretonski ptičar spada med ptičarje (FCI 7) in sicer v sekcijo kontinentalni ptičarji v tip španjelov. Bretonski ptičar je izjemen lovec kot družinski član pa zelo sočuten in nežen. Zelo hitro se naveže na svojega lastnika in tudi na vse ostale družinske člane. Zgodnja socializacija je ključnega pomena za stabilnega in samozavestnega bretonskega ptičarja.

Bretonski ptičar
Izjemen lovec

Prvotno vzrejen za namene lova, saj je pasma znana po tem, da jo izkušen lastnik lahko dresira.

Nežen in sočuten družinski član

Dobro se razume z otroci in drugimi hišnimi ljubljenčki, ob dovolj zgodnji socializaciji.

Izjemno inteligenten in samosvoj karakter

Zelo inteligentni, ljubeznivi, nežni in poslušni. Ob nepravilni vzgoji pa izjemno trmasti in svojeglavi.

Aktivna pasma

Pasma je lahko nagnjena k hiperaktivnosti. Potrebno je ogromno telesne aktivnosti in dolge sprehode.

47 - 51 cm
12 - 15 let
14 - 18 kg

Bretonski ptičar – zgodovina pasme

Ime bretonski izhaja iz regije Bretanja na severozahodu Francije, od koder pasma izvira. Podobe oranžno-belih psov, podobnih bretonskemu ptičarju, ki lovijo divjad so bile prvič videne na tapiserijah in slikah iz 17. stoletja. Prvi pisni in preverljivi zapis o bretonskem ptičarju izhaja iz opisa lova, ki ga je leta 1850 napisal Davies. Opisoval je lov z majhnimi bobtail psi, ki so bili odlični prinašalci. Približno v istem času se je začelo pisati, da je bil sodoben bretonski ptičar vzrejen s parjenjem z angleškimi seterji.

 

Bretonski ptičar je bil prvič priznana kot pasma leta 1907. Amerika je bretonskega ptičarja kot pasmo priznala šele leta 1931, pasmo pa je leta 1934 odobril Ameriški kinološki klub. Leta 1982 je bil “španjel” uradno izpuščen iz imena.

TELESNE ZNAČILNOSTI bretonskega ptičarja

BRETONSKI PTIČAR– TELESNI OPIS

GLAVA

Normalna velikost glave z visečimi ušesi. Izraz na obrazu je inteligenten, močan in udaren.

OČI

Velike in zakrivljene.

UŠESA

Dolga viseča ušesa

TELO

Precej atletsko telo, kompaktno in energično. Celotna telesna konstrukcija deluje lahkotno. Njihova hoja je elastična, dolga in prosta.

DLAKA

Dolžina dlake je stednje dolga, predvsem pri komolcih in kolkih se kaže daljša dlaka. Barva dlake je lahko belo-oranžna, belo-črna, belo-rjava ali tribarvna. Odpadanje dlake je minimalno.Dolžina dlake je stednje dolga, predvsem pri komolcih in kolkih se kaže daljša dlaka. Barva dlake je lahko belo-oranžna, belo-črna, belo-rjava ali tribarvna. Odpadanje dlake je minimalno.

REP

Večinoma je rep kratek, določeni predstavniki pasme pa se lahko skotijo z daljšim repom.

VELIKOST

Bretonski ptičar spada med srednje velike pasme. Samec: 47–52 cm, samica: 46–51 cm

TEŽA

Samec: 14–18 kg, samica: 14–18 kg

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 12 – 15 let

KARAKTER BRETONSKEGA PTIČARJA

Bretonski ptičar je bil prvotno vzrejen za namene lova. Pasma je znana po tem, da jo je lahko dresirati, hkrati pa je zelo inteligentna, poslušna in ubogljiva. Pasma je pritegnila številne ljudi tudi zaradi svojega ljubkega izgleda. Pasma je na splošno bolj občutljiva na korekcije kot drugi lovci in ostre korekcije so pogosto nepotrebne. Bretonski ptičarji lahko postane zelo sramežljivi in nestabilni, če se jih v mladosti temeljito ne socializira.

 

Ko so bretonski ptičarji dobro socializirani, so zdravi in vitalni psi, ki se odlikujejo kot spremljevalci, družinski hišni ljubljenčki ali terenski psi. Željni, da bi bili prijazni, na splošno hitro učljivi, zvesti in predani svojemu lastniku. Bretonski ptičarji so zelo energični in vsak dan potrebujejo vsaj uro močno aktivne vadbe, mnogi pa potrebujejo tudi več od tega.

 

Pasma je zelo inteligentna, ljubezniva, nežna in poslušna, ob nepravilni vzgoji pa izjemno trmasta in svojeglava. Gre za zelo prijazne in zveste družinske člane, ampak potrebujejo lastnika, ki že ima izkušnje s šolanjem in vzgojo psov.

 

Bretonski ptičar je lahko nagnjen k hiperaktivnosti in če jih pustimo same predolgo časa, lahko doživljajo tesnobo. Stresne situacije jih niso pisane na kožo in se zelo težko znajdejo. Če so pod stresom lahko prekomerno lajajo in cvilijo, zaradi tesnobe pa lahko celo lulajo nekontrolirano. Ker gre za izjemno nežno pasmo lahko zaradi stresnih situacij postanejo prestrašeni in bojazljivi.

Za koga je primeren BRETONSKI ptičar

Bretonski ptičar je primeren za nežnega vendar odločnega lastnika, ki ima veliko časa za dolge sprehode in za ogromno telesne aktivnost psa. Pasma potrebuje ogromno časa in pozornosti, še posebej v času odraščanja, da se psa ustrezno socializira. Če boste bretonskega ptičarja pravočasno socializirali se bo izjemno dobro razumel z otroci in drugimi hišnimi ljubljenčki. Bretonski ptičar je primeren pes za v stanovanje v kolikor ima dovolj dnevnih sprehodov in fizične aktivnosti. Najboljše se znajde v hiši z ograjenim vrtom, kjer ima več prostora za gibanje. Pozorni bodite le, da se vam bretonski ptičar ne začne dolgočasiti, saj lahko to privede do destruktivnega vedenja.

Nega BRETONSKEGA ptičarja

Bretonski ptičarji so zelo čista pasma, zato ne potrebuje veliko nege. Pasma potrebuje le redno česanje, da odstranimo odmrlo dlako. Za pasmo je priporočljivo tudi redno kopanje, zadostovalo bo 1-2 x na mesec. Ker ima pes viseča ušesa je potreben reden pregled ušes, da preprečite vnetja, prav tako zaradi daljše dlake med tačkami, preglejte tačke, saj se med blazinicami radi zadržujejo delčki umazanije.

Zdravje BRETONSKEGA PTIČARJA

Bretonski ptičarji so na splošno zdravi in trpežni psi. Pričakovana življenjska doba je nekje med 12-15 let. Bolezni, ki so dokaj pogoste pri pasmi so displazija kolkov, glavkom in  epilepsija.

Hiter pregled pasme: BRETONSKI PTIČAR

HITER PREGLED PASME

VELIKOST

Srednje veliki pes

OBMOČJE IZVORA

Francija

ČAS IZVORA

19. stoletje

ŽIVLJENJSKA DOBA

12-15 let

ZNAČAJ

Izjemno ljubeč in nežen lovski pes.

ZA KOGA JE PRIMEREN

Za energične in aktivne ljudi, ki so hkrati nežni in odločni. Za ljudi, ki imajo več časa in lahko psu namenijo več pozornosti.