Close

Vižla – Madžarski ptičar

Vižla je v Sloveniji vedno bolj popularna pasma zaradi svojih karakteristik in vsekakor zaradi svojega elegantnega videza. Vižla zajema dve vrsti; madžarski kratkodlaki ptičar in žimasti madžarski ptičar. Pod imenom vižla se običajno skriva madžarski kratkodlaki ptičar, saj so ti pri nas bolj pogosti od žimastega madžarskega ptičarja.

Madžarska Vižla
Izjemna navezanost in pripadnost svojemu človeku

Hitro spletejo tesne vezi s svojimi lastniki in otroki.

Zelo učljiva in pametna pasma

Vižle so zelo učljivi in inteligentni psi. V mladosti je potrebno miselna stimulacija.

Športna pasma z lovskim nagonom

Blesti tako v vodi kot na kopnem. Niso le odlični lovci, ampak tudi odlični prinašalci

Aktivna pasma

Potrebuje aktivne sprehode večkrat dnevno. Primerna za družine s starejšimi otroki, aktivne družine ali pare.

53 - 61 cm
12 - 15 let
18 - 29 kg

MADŽARSKI ptičar – zgodovina pasme

Prva pisna omemba madžarskega ptičarja je zabeležena v ilustrirani dunajski kroniki, ki je bila po naročilu madžarskega kralja Ludvika I. izdana 1357. Kot spremljevalce zgodnjih poveljnikov in baronov je deželska aristokracija stoletja ohranjala čistokrvnost madžarskega ptičarja. Zapisi pisem in spisov kažejo na visoko spoštovanje pasme. Pasma vižla naj bi bila rezultat križanja zdaj izumrlega panonskega lovskega psa in rumenega turškega psa.

 

Vižla je preživela turško okupacijo, madžarsko revolucijo, prvo svetovno vojno, drugo svetovno vojno in Madžarsko ljudsko republiko. Vendar se je pasma vižla v svoji zgodovini soočila in preživela več skorajšnjih izumrtij, vključno s tem, da so svet v 19. stoletju preplavili angleški ptičarji in nemški kratkodlaki ptičarji. Z največji skorajšnjim izumrtjem pa je bil madžarski ptičar soočen po 2. svetovni vojni. Takrat so skrbno prečesali Madžarsko in anketirali ogromno madžarskih športnikov, da so odkrili le nekaj resničnih rejcev madžarske vižle v celotni državi. Iz tega minimalnega števila se je pasma znova povečala. Iz tega razloga obstajajo značilni različni “sevi” vižle, ki so ustrezali posameznemu kraju, saj je vsak rejec vzrejal po svoje in iskal karakteristike pasme, ki so najbolj ustrezale njihovemu lovskemu slogu. Zunaj Madžarske so vižle pogosto gojili v Romuniji, Avstriji, na Slovaškem in v Srbiji.

 

Madžarski ptičar je ob kuncu druge svetovne vojne osvojil tudi ZDA. Ko se je zanimanje in predanost pasmi začelo povečevati, so lastniki ustanovili Vizsla Club of America, da bi pridobili priznanje AKC (ameriškega kinološkega kluba). Kot rezultat registracije pri AKC so lastniki vižle lahko 25. novembra 1960 dobili uradno priznanje, saj je madžarski kratkodlaki ptičar (vižla) postala 115. pasma, ki jo je priznal Ameriški kinološki klub.

 

Vižla kot pasma je bila uporabljena pri razvoju drugih pasem, predvsem pasem Weimaraner (waimeranski ptičar), žimasti madžarski ptičar in nemški kratkodlaki ptičar.

TELESNE ZNAČILNOSTI MADŽARSKEGA ptičarja

MADŽARSKI PTIČAR– TELESNI OPIS

GLAVA

Vitka in mišičasta, dolg gobec se nekoliko oži do kvadratastega konca.

OČI

Srednje velike oči so živahne in pozorne.

UŠESA

Tanka in svilnata, zaokrožena, visijo blizu lic

TELO

Močno in skladno

DLAKA

Gosta, ravna in kratka; tesno prilagajoča se, brez poddlanke

REP

Pri delovnih psi so ga krajšali, drugače je daljši in prikupno zavihan.

VELIKOST

Madžarski ptičar spada med srednje velike pasme. Samec meri med 56–64 cm in samica meri 53–61 cm.

TEŽA

Samci so običajno nekoliko težjo od samic. Samice običajno tehtajo 18–25 kg, samci pa 20–29 kg

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 12 – 15 let

KARAKTER MADŽARSKE VIŽLE

Vižle so zelo energične, nežne, zveste, skrbne in zelo ljubeče. Hitro sklepajo tesne vezi s svojimi lastniki, otroki in celo neznanci. Madžarski ptičar bo jokal ali cvilil, ko se bo počutil zapostavljenega, osamljenega ali bo drugače nesrečen. Nekateri bodo lajali na neznance, če bodo začutili, da vdirajo v njihov osebni prostor ali na njihovo območje. So zelo dobri psi čuvaji, ko so za to usposobljeni.

 

Madžarski ptičarji so naravni lovci z odlično sposobnostjo za trening. Ne samo, da so odlični lovci, ampak so tudi odlični prinašalci. Blesteli bodo na kopnem in v vodi, saj bodo najbolje izkoristili njihove naravne instinkte. Madžarske ptičarje je treba trenirati nežno in brez ostrih ukazov ali močnih fizičnih popravkov, saj imajo občutljiv temperament in lahko povzročimo več škode kot koristi, če jih vzgajamo in učimo prestrogo. Vsekakor mora lastnik med treningom pokazati avtoriteto, sicer bo pes verjetno prevzel trening. Madžarski ptičar torej potrebuje nežnega vendar odločnega človeka.

 

Vižla je zelo učljiv in inteligenten pes. Kljeb temu, da je pasma izjemno športna, potrebujejo v mladosti ogromni miselne stimulacije.  Če vižle ostanejo same doma preveč časa, lahko razvijejo neželeno vedenje in postanejo destruktivne. S pravilno socializacijo in treningom so madžarski ptičarji zelo nežni psi, ki se odlično ujamejo tudi z otroči in drugimi hišnimi ljubljenčki. Vižla želi biti čim bolj blizu lastnika kar lahko pogosto vodi v pretirano navezanost med psom in človekom.

Za koga je primeren MADŽARSKI ptičar

Madžarska vižla je primerna za vse ljudi, ki imajo dovolj časa, da psu nudijo aktivne sprehode večkrat na dan. Primerna je za družine s starejšimi otroki, za zelo športne družine ali pare, ki se pogosto odpravijo v hribe na daljše sprehode ali za lovca, saj bi vižla vsekakor uživala na lovu. Madžarski ptičar se bo najboljše znašel v hiši z ograjenim vrtom, vsekakor pa je pasma primerna tudi za v stanovanje ob ustrezni mentalni in fizični zaposlitvi. Ker je madžarska vižla brez podlanka to ni primerna pasma za zunaj, tako da mora prenočiti nekje v hiši ali stanovanju.

Vzgoja madžarskega ptičarja

Madžarski ptičar je izjemno učljiv in inteligenten pes, tako da s šolanjem ne bo težav. Vižla potrebuje nežnega, vendar odločnega vodnika. Fizične korekcije in stroga vzgoja pri vžilah ni najboljša izbira, saj gre za izjemno občutljive pse. Potrebne je zgodnja socializacija, vzgoja s pozitivno motivacijo, dovolj fizične zaposlitve in dovolj mentalne zaposlitve v obliki interaktivnih igrač ali igre z nosom. Največjo težavo imajo lahko lastniki vižel z ločitveno tesnobo, saj je vižle nadpovprečno navežejo na svojega lastnika.

Nega madžarskega ptičarja

Vižla običajno ne potrebuje nobene posebne nege, običajno zadostuje tedensko krtačenje, da odstranimo umazanijo in odstranimo odmrlo dlako. Vižlo lahko po potrebi tudi okopamo, vendar pretiravanje ni potrebno. Pomemben je reden pregled in pogostejše čiščenje ušes.

Zdravje madžarske vižle

Vižla velja za močnega psa, vendar so nekateri lokalizirani vzrejni programi z manjšim številom psov pri nekaterih potomcih povzročili dedne bolezni, vključno z displazijo kolkov, epilepsijo in različnimi oblikami raka. Pogoste bolezni vižel so tudi progresivna očesna bolezen, ki lahko povzroči delno ali popolno slepoto, uvihanje vek in različne prehranske ter kožne alergije.

Hiter pregled pasme: vižla - madžarski ptičar

HITER PREGLED PASME

VELIKOST

Srednje veliki pes

OBMOČJE IZVORA

Madžarska

ČAS IZVORA

14. stoletje

ŽIVLJENJSKA DOBA

12-15 let

ZNAČAJ

Izjemno nežen z visoko težnjo navezanosti na človeka.

ZA KOGA JE PRIMEREN

Za energične in aktivne ljudi, ki imajo voljo do šolanja, pogostih telesnih dejavnosti in številnih mentalnih zaposlitvah.