Elaeth Border Collies

Vzrejna etika

Naj na kratko predstavim cilje, h katerim stremimo.

Naši psi živijo v hiši, kot člani družine. Niso samo objekti, s katerimi bi želeli zadovoljiti naše potrebe. Ker jim želimo nuditi vse kar potrebujejo, se odločamo za solastnistva, ki so – sklenjena s pravimi osebami – velik plus, tako za vzrejo Border Collijev v Sloveniji, napredovanje naše psarne in za pse same.

Elaeth Border Collies 

Naš cilj je vzrejati zdrave, vsestranske Border Collije, ki so sposobni opravljati delo, za katerega so bili vzrejani v preteklosti. Prav tako sta nam pomembna faktorja pri vzreji tudi karakter in tipična zunanjost oz. ustreznost standardu.

Vzrejamo za kvaliteto vsakega posameznega psa, kar pomeni stotine ur preučevanja psov, njihovih rodovnikov in sorodnikov - na podlagi česar se izbere paritvena kombinacija.

Mladički iz prejšnjih legel so uspešni v razstavnih ringih, prav tako pa tudi pri delu – paši, agility-ju, klasični poslušnosti, rally obediencu, frizbiju, reševanju, obrambi… Predvsem pa so krasni družinski psi.

Zdravje

Zdravje je pri nas na prvem mestu, zato imajo psi, ki jih uporabljamo v vzreji, opravljene vse pomembne zdravstvene teste - slikane kolke, komolce, redno pregledane oči, ter opravljene DNK teste (CEA, CL, TNS).

Socializacija mladicev

Naši mladički so vzrejeni v hiši, kar nam omogoča stalen kontakt. Od dneva, ko so skoteni, preživimo z njimi veliko časa. Že s prvim dnem začnemo s programom »Early Neurological Stimulation«, kar se je do sedaj izkazalo za zelo učinkovito metodo. Spoznavajo in izpostavljeni so veliko različnim ljudem, prostorom, živalim, šumom, glasovom, situacijam.

V nove domove začnejo mladiči odhajati po dopolnjenem osmem tednu starosti, pred tem so karakterno testirani za voljo do sodelovanja, občutljivost na zvok, spopadanje z nenavadnimi situacijami, zmožnostjo ucenja novih stvari, dominanco – zelimo videti, kako reagirajo na razlicne, nenavadne situacije. Tako lahko o njih povemo več in svetujemo na kaksnem nacin pristopiti k učenju, pa tudi na splošno k življenju z dolocenim mladičkom.

Izbira bodočih lastnikov, potencialnega mladiča

Border Collie je izredno aktivna pasma, zato se pričakujejo lastniki z dovolj entuziazma za konstantno – tako fizično, kot psihicno – zaposlitev psa. Vsak BC mladič si zasluži dom, kjer je zanj dobro poskrbljeno. Ne pricakujemo, da bodo imeli vsi bodoci lastniki tekmovalne ambicije, ampak si želimo samo, da bodo naši mladicki v bodočih domovih svojo energijo ustrezno porabljali.

Če ste zainteresirani za našega mladica, prosim pričakujte veliko vprasanj (ki pa jih prav tako tudi sami radi slisimo - bolj kot se pripravite, lažje bo, ko mladička dobite). Želimo biti prepričani, da boste vi in vaši potencialni bodoči pes odlicna kombinacija. Če je le mozno, je zazeljenih nekaj predhodnih obiskov, tako si ustvarimo kar se da realno sliko o vas in vasih pricakovanjih – ter vam kasneje lažje svetujemo.

Border Collie mladič se ne izbira glede na obarvanost ali ljubkost, temvec glede na karakter in primernost, glede na potrebe, želje in pričakovanja bodočih lastnikov.

Za nas, kot vzreditelje, se sodelovanje ne konča, ko plačate mladica. Vsak mladič, ki smo ga vzredili je naša odgovornost za vse zivljenje. Zainteresirani smo v razvoj naših mladičev in zelimo ostati v stiku z njihovimi lastniki skozi celo zivljenje naših psov. Če se pojavi kakrsen koli problem, smo vedno na voljo – prav tako pa, seveda, radi slišimo tudi dobre novice in spremljamo napredek psa.

Elaeth mladički odidejo v nove domove s pogodbo, ki zavezuje vzreditelja in kupca, z informacijami o nadaljnji oskrbi, učenju, zdravju…, cepljeni, razglisteni, primerno socializirani in najpomembnejše - novim lastnikom so dani z veliko ljubezni.

Zakljucek

Skozi vsa leta v kinologiji sem prisla do zakljucka, da ni odločitve, ki bi zadovoljila vse ljudi. Vedno se bo našel nekdo, ki mu moja odlocitev, pa naj se tiče vzreje, vzgoje ali česar koli podobnega, ne bo vsec – iz taksnega ali drugačnega razloga.

S svojim znanjem zelim narediti le najboljse, vzrejati zdrave pse s stabilnim karakterejm in tipicno zunanjostjo, ki bodo našli dom, kjer bo zanje ustrezno poskrbljeno in – kjer bodo osrečevali bodoče lastnike, vsak dan znova.

 

Maša Bajc, Elaeth Border Collies

oktober 2010