Pasma Basenji

Originalno ime pasme (angleško ime)

Basenji

FCI skupina

5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
številka FCI standarda: 43

Velikost pasme

Srednje velika pasma.
Velikost (samci): 43 cm
Velikost (samice): 40 cm
Teža (samci): 11 kg
Teža (samice): 9,5 kg

Življenjska doba pasme

povprečno 14 let.

Zgodovina pasme

Slikovni viri dokazujejo da so psi podobni basenjijem obstajali že 4000 let pred našim štetjem. Prve basenjije so raziskovalci odkrili leta 1682 v Kongu, šele leta 1936 pa so bili v Anglijo pripeljani prvi trije psi, s katerimi se je tudi začela vzreja basenjijev.

Opis (videz) pasme

Pri FCI so priznane naslednje barvne različice: rjavo/bela, trikolor (črna,rjava,bela), črno/bela in brindle(svetlo rjava podlaga s temnejše rjavimi progami). Belina je pri vseh barvnih različicah obvezna na konici repa, vseh šapah in prsnem košu, vrat in glava sta lahko poljubno bela oz. obarvana vendar pa nikoli ne sme bela v količini prevladovati nad barvo.
Dlaka: kratka, svilnata
So majhni oz. srednje veliki, elegantni, atletski, kratkodlaki psi s pokončnimi uhlji, nagubanim čelom, mandeljastimi očmi in tesno na hrbet zavitim repom. Zaželena je kvadratna oblika, se pravi da so dolgi toliko kot so visoki. Imajo graciozno, samozavestno hojo, podobno konju v kasu, pri dirjanju in višjih hitrostih pa svoj rep odvijejo in ga uporabijo za boljše ravnotežje.

Temperament pasme

Basenji ne laja, vendar ni nem. Proizvaja nenavadne zvoke imenovane jodlanje, cvili, renči in lahko tudi tuli kot volk. Ob presenečenju ali vznemirjenosti lahko spusti posamezni »vuf« ali dva.
Je pozoren, prisrčen, energičen, radoveden in neumoren pri igri. Ponavadi je zadržan do tujcev, vendar se na svojega lastnika in ostale člane »krdela« zelo močno naveže. Je potrpežljiv do otrok, vendar se najbolje počuti s starejšim, obzirnim lastnikom. Zaradi svojega močnega nagona (lovi z vidom in vohom) je nagnjen k potepanju in lovljenju vseh hitreje premikajočih se predmetov, ki mu prekrižajo pot. Zaradi takega vedenja in samostojnosti je lahko spuščanje s povodca tvegano.
Ponavadi se ne razume najbolje z ne-pasjimi hišnimi ljubljenčki razen v primeru, da se na njih navadi že od majhnega. Ker ne mara dežja in vode, se ob deževnem vremenu najraje cel dan ne bi premaknil iz stanovanja. Tudi potreba takrat lahko počaka. Kadar je moker ali umazan se kot mačka zliže do suhega/čistega. Podobno kot mačke tudi basenji pri igri intenzivno uporablja tačke. Ker dojema avtomobile kot priložnost za zabavo (lovljenje) ga je na prometnih območjih potrebno vedno imeti na povodcu. Najpogostejši vzrok smrti poleg starosti so namreč prometne nesreče. Je zelo požrešen in vsejed. Obožuje sončenje in stiskanje ob vroč radiator. Zaradi močne navezanosti na lastnika slabo prenaša samoto in je v primeru osamljenosti ali dolgočasja nagnjen k destruktivnemu vedenju.Samice znajo biti zelo dominantne, pojavlja pa se lahko tudi istospolna agresija.
Primeren je za aktivne ljudi, ki mu bodo posvetili veliko časa in energije. Zelo uživa v lure coursingu, da pa se ga motivirati tudi za agillity.

Treniranje pasme

Je zelo inteligenten ter trmast in zaradi tega zahteven za šolanje. Potrebna je velika potrpežljivost, večja trma od njegove in pozitivna motivacija, saj se drugače hitro začne dolgočasiti.

Nega pasme

Basenjiji so kar se tiče nege zelo nezahtevni. Dlaka jim v večji količini izpada le 2x letno, ob redni menjavi, v vmesnem času pa praktično skoraj nič. Ker nimajo tipičnega pasjega vonja je kopanje potrebno le v primeru, ko je pes dejansko umazan. Krtačenje ali trimanje je včasih potrebno le ob menjavi dlake. Ker basenjiji nimajo podlanke, jih v hladnejših mesecih rado zebe, zato jih je priporočljivo obleči. Kot pri vsaki pasmi pa je priporočljivo redno čiščenje zob in striženje krempljev, če se le ti sami ne brusijo dovolj.

Zdravje pasme

To je načeloma zelo zdrava pasma. Pogosto se pojavlja popkovna kila, ki pa večine psov ne ovira in je ni potrebno operirati. Pojavlja se tudi nekaj dednih bolezni (Fanconijev sindrom, PRA in kolčna displazija), ki pa se jih pred vzrejo večinoma testira oz. pregleda. Pri nekaterih so možne alergije na določeno hrano ter koprive in pike insektov zaradi kratke dlake.


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Basenji

Slike pasme Basenji

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

 
Objavi svojo sliko pasme Basenji
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Basenji.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam