Pasma Parson Russell terier

Originalno ime pasme (angleško ime)

Parson Russell Terrier

FCI skupina

3. FCI skupina - Terierji
številka FCI standarda: 339

Velikost pasme

Srednje velika pasma.
Velikost (samci): optimalna 36 cm
Velikost (samice): optimalna 33 cm
Teža: 6-9kg

Življenjska doba pasme

Približno 15 let

Zgodovina pasme

Leta 1795 v Dartmouthu(Anglija) rojeni John(Jack) Russell, se je že v času šolanja bolj kot za učenje zanimal za lov, konje in pse. V času svojega študija na Oxfordu je leta 1819 od tamkašnjega mlekarja kupil psičko "Trump", ki je popolnoma ustrezala njegovi predstavi dobrega terierja za lov. Psička je bila podobna foxterierju, z resasto dlako bele barve, ter z rjavimi ožigi na glavi in črnim na korenu repa.
John se je odločil, da bo ta psička postala mati nove vrste terierja, ki bo odličen za lov nad in pod zemljo.

V tistem času so ljudje v Angliji za lov vzrejali t.i. "foxterierje"(terierje za lov na lisice) ampak nobeden vzreditelj ni vzrejal z tako doslednostjo kot John Russell. Pri izbiri psa za vzrejo mu je bil dosti pomembnejši karakter in njegova sposobnost kot pa sam izgled psa. Čeprav je vzrejal tudi gladkodlake terierje so mu bili ljubši z resasto dlako, prav tako je bilo malo njegovih terierjev kupiranih, saj je trdil, da jih lahko tako lažje potegne iz lisičje luknje...

Častiti John Rusell pa nikoli ni hotel prepoznavnost pasme, ki jo je vzrejal in čeprav je leta 1873 postal član Angleške kinološke zveze so bili njegovi psi v klub vpisani kot foxterierji. Ko je leta 1883 umrl je bil priznani vzreditelj, kinološi sodnik in duhovnik(parson) poznan daleč naokrog.

Po njegovi smrti so njegove pse oddali drugim vzrediteljem, ki so nadaljevali njegovo delo. Iz terierjev 19.stoljetja so nastali razstavni foxstrierji(današnji moderni foxtrierji), ostali pa so delovni terierji, današnji Parson Russell terierji..

Na srečo je ta pasma do danes ostala nespremenjena, najverjetneje tudi zaradi tega , ker je bila komaj 22.januarja 1990 priznana od Angleške kinološke zveze in sicer pod imenom " Parson Jack Russell Terrier". Pod standardom Angleške kinološke zveze je 2. julija 1990 priznal pasmo tudi FCI(mednarodna kinološka zveza) Leta 1999 so ime "Parson Jack Russell" spremenili v "Parson Russell", predvsem zaradi zamenjave z kratkonogimi Jack Russell terierji. FCI je Parson Russell tererje uradno priznal 4.junija 2001 in jim dodelil št.339.

Opis (videz) pasme

Barve: bela z rjavimi in/ali črnimi oznakami na glavi in/ali korenu repa
Dlaka: kratka, gosta, gladka, sijoča, tudi resasta , gosta , trda in žimasta

Temperament pasme

Za parsone pravijo, da so veliki psi v majhni embalaži. Še vedno je to delovni terier(lovski pes), inteligenten, pogumen, vztrajen, živahen, igriv, trden in trmast

Parsoni imajo lastnosti in sposobnosti, ki so pri lovu zelo zaželene, pri psu spremljevalcu pa lahko zelo moteče, kot denimo, kopanje lukenj, intenzivno vohljanje na sprehodu, preganjanje mačk, fazanov, miši … Pri tem opravilu jih je tudi zelo težko odpoklicati, seveda pa lahko te neželene lastnosti z vztrajnostjo in doslednim učenjem odpravimo ali pa vsaj zmanjšamo. PRT je zelo inteligenten in stalno išče mejo, do kod sme. Če nismo dovolj pozorni, lahko hitro prevzame vodilni, alfa položaj. Prav zaradi tega je nujno, da ga naučimo vsaj osnovne poslušnosti, kot je »stoj«, odpoklic, »sedi«, vodljivost na povodcu …
Zaradi svoje velikosti je zelo primeren "stanovanjski" pes, ki pa potrebuje res veliko gibanja, vendar pod tem ni mišljen le kratek dnevni sprehod ampak tudi ostale psihične in fizične aktivnosti v katerih porabi svojo odvečno energijo. Poleg lova je zelo uspešen v različnih kinoloških disciplinah, kot so agility, flyball, Rally obidience....Vse te dejavnosti opravlja z velikim veseljem, si pa v primeru, da mu ne zagotovimo zadosti zaposlitve le-to najde sam, V najboljšem primeru bo to vztrajno lajanje od dolgočasja ali pa preureditev stanovanja...
Zelo pomembno je temu ljubečemu psu že na začetku postaviti meje in mu dati vedeti, kdo ima alfa položaj v vašem odnosu. Poskušal bo vedno, v vsakem primeru in pogosto ne da bi se sploh zavedali, vas bo ovil okrog prsta oz. tačke
Parson Russell terier ni pes za vsakogar ampak tisti, ki bo tega terierja zaposlil in njegovo energijo usmeril v pravo smer, bo dobil pasjega spremljevalca, ki mu ni para.

Treniranje pasme

Z uporabo pozitivne motivacije je pasma primerna za šolanje. Lahko jih naučimo vsega a je pri tem potrebna potrpežljivost in iznajdljivost.

Nega pasme

Osnovna nega psa je podobna kot pri ostalih pseh. Dlaka pri parsonih je ostra , priležena in gosta. Se pa pri parsonih pojavljajo trije tipi dlak. To so gladka, broken(nekaj vmesnega) in ščetinasta.
Pri gladki dlaki je zadosti tedensako krtačenje, čeprav je znano, da gladki parson pušča največ dlak. Pri broken in ščetinasti dlaki je potrebujeta trimanje(odstranjevanje dlake) večkrat letno, saj le tako dlaka ščiti psa pred vlago in mrazom.

Zdravje pasme

Prav tako kot druge pasme so tudi parsoni podvrženi nekaterim dednim boleznim. Najpogostejše bolezni parsonov, ki so dednega značaja so bolezni oči (katarakt, progresivna atrofija retine, primarna luksacija leče), luksacija patele, koleno (izpah pogačice) in gluhost.

Večina teh bolezni se da ugotoviti z pregledi in testi. Za ugotavljanaje očesnih bolezni kot so katarakt in progresivna atrofija retine se opravljajo letni pregledi oči(ECVO), za primarno luksacijo leče pa obstaja DNA test, ki je v nekaterih evropskih državah kot so Nemčija in Avstrija obvezen pogoj vzreje. Psi, ki so oboleli se tako izločijo iz vzreje.

Gluhost ni pogojena z dednostjo ampak je odvisna od pigmentacije notranjega dela ušesa oz. od t.i. „piebald gena“. Vestni vzreditelj svoje leglo pred oddajo testira na sluh.
Za ugotavljanje gluhosti oz. stopnje gluhosti se uporablja BAER-test (Brainstem Auditory – Evoked Response).
Test je neboleč in zelo zanesljiv, vendar pri nas žal še nedostopen (najbližje Dunaj, Zagreb, Celovec). Uporablja se lahko pri mladičkih od 5 tedna starosti naprej, vendar morajo mladiči in odrasli psi pred opravljanem testa dobiti pomirjevalo(sedativ).


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Parson Russell terier
Čin
Čin
A je kaj novega?
A je kaj novega?
Casper
Casper
 
Objavi svojo sliko pasme Parson Russell terier

Slike pasme Parson Russell terier

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

Čin
Čin
A je kaj novega?
A je kaj novega?
Casper
Casper
 
Flint
Flint
Friends
Friends
celo Jack je kdaj utrujen
celo Jack je kdaj utrujen
ŠARPLANINEC
ŠARPLANINEC
 
naš bodi je lačen
naš bodi je lačen
Dog Olympic games 2010
Dog Olympic games 2010
Ammy EO agility 2011
Ammy EO agility 2011
Amromeka
Amromeka
 
V akciji
V akciji
Agility
Agility
Agility
Agility
 
Objavi svojo sliko pasme Parson Russell terier
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Parson Russell terier.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam