Foksterier

Foksterier

Terierji so zelo široka skupina psov, ki so si praktično zelo različni po izgledu. Namenimo nekaj besed foksterierju. Da bo naša zgodba še bolj zapletena, naj povemo naslednje: tudi foksterierji se pojavljajo v dveh različnih pasmah, saj so lahko ostrodlaki ali kratkodlaki. Ostrodlaki (resasti) in kratkodlaki foksterier sta si na pogled različna zaradi popolnoma drugačnega videza kožuha. Poglejmo si osnovne značilnosti pasme.

Največje odlike foksterierja:

  • Zelo samozavesten, stabilen in prijazen pes
  • Vedno pozoren, oprezen in navihan
  • Hitro učljiv, kadar tako želi

Zgodovina pasme

Zgodovina te pasme je malenkost zapletena. Nekoč so vse pse, ki so pri lovu na lisice tem sledili pod zemljo, imenovali terier. Šele v 19. stoletju se je začela nadzorovana vzreja, in ta je dala pester nabor terierjev, ki jih poznamo danes. Foksterier dejansko poimenuje dve različni pasmi: prva je kratkodlaki foksterier (ang.: Smooth), druga pa je ostrodlaki/resasti foksterier (ang.: Wire). Izvor kratkodlakega foksterierja izvira po letu 1700, izvor ostrodlakega pa po letu 1800. Obe pasmi izvirata iz Velike Britanije.

Telesne značilnosti foksterierja

Kratkodlaki in resasti foksterier sta si na videz podobna, velika razlika je le v dlaki.

 

FOKSTERIER – TELESNI OPIS
GLAVA Ozka lobanja, dolga glava, močne čeljusti in gobec. Gobček je izrazito črne barve.
OČI Temne, okrogle z bistrim pogledom
UŠESA Majhna, v obliki črke V
TELO Telo je kompaktno in elegantno, z močnim in ravnih hrbtom, prsni koš je globok, močan z malenkost usločenimi ledji.
DLAKA Kratkodlaki in resasti foksterier imata v večini belo dlako s črnimi lisami. Pri resastem foksterierju pa se pogosto pojavljajo še svetlo rjave lise. Kratkodlaki foksterierji imajo ravno in kratko dlako, resasti foksterierji imajo precej bolj težavno dlako, saj je ta zelo gosta, valovita in trda.
REP Rep so jim nekoč krajšali, danes je navihano pokončen.
VELIKOST Foksterier spada med majhne pse. Obe pasmi sta po velikosti enaki, čeprav izgleda resasti foksterier zaradi daljše dlake večji. V višino merita 36-39 cm (velja za samce in samice).
TEŽA Obe pasmi tehtata približno enako. Samice imajo med 6-8 kg, samci pa 7-9 kg.

Karakter foksterierja

Foksterier je ob pravilnem šolanju zelo vodljiv in poslušen pes. Psi so zelo inteligentni, hitro učljivi, prepričani sami vase in stabilni, prav tako so tudi prepogosto hiperaktivni. Obe pasmi foksterierja sta zelo zvesti in vdani svojemu lastniku, prav tako se odlično razumeta z ostalimi družinskimi člani in tudi otroci. Do tujcev so zelo nezaupljivi, zato jih tudi zmeraj nalajajo. Foksterier je ohranil izreden lovski nagon zato je potrebnega nekoliko več truda pri socializaciji psa in pri sprejemanju drugih psov.

Foksterierji, kot tudi vsi ostali terierji so zelo trmasti in svojeglavi psi, ki so lahko neposlušni pri izvajanju različnih ukazov in trikov. Za foksterierje je značilno, da se zelo radi sami sprehajajo, zato je še toliko bolj pomembno, da imam psa ves čas na očeh. Slaba lastnost je tudi ta, da zelo radi lajajo saj na tak način opozarjajo na svoj teritorij.

Za koga je primeren foksterier

Foksterier je precej deloven pes, saj že njegovo ime pove, da je bil izurjen za pregon in sledenje lisic. Obe pasmi (kratkodlaki in resasti) sta še danes odlična in poslušna lovska psa. Foksterier je tudi izjemen družinski pse in zvest človekov spremljevalec. Resasti foksterier pa je tudi zelo primeren za terapevtskega psa.

Poleg zelo pozitivnih lastnosti pasme pa so veliko krat opazne tudi trmaste in svojeglave poteze terierja. To pomeni, da terierji potrebujejo še bolj trmastega in vztrajnega lastnika. Z vztrajnim šolanje je mogoče tega agilnega psa izšolati v izjemno poslušnost. Zaradi svoje gibčnosti in veselja do prostega skakanja in norenja je še posebej primeren za življenje na podeželju ali življenje v hiši z zunanjo zelenico, kjer lahko sprosti svojo energijo. Foksterier pa se z lahkoto prilagodi tudi bivanju v stanovanju. V tem primeru je potrebno posvečati več pozornosti dolgim in zanimivim sprehodom ter drugim oblikam zabavnega šolanja. Foksterier ni pes, ki bi lahko bil sam v stanovanju dolgo časa, saj je zanj ključnega pomena človeška bližina in povezanost z lastnikom. Nikakor se ne sme počutiti zapostavljenega.

 

HITER PREGLED PASME
VELIKOST Majhni psi
OBMOČJE IZVORA Velika Britanija
ČAS IZVORA Po letu 1700 (kratkodlaki) po letu 1800 (resasti)
ŽIVLJENJSKA DOBA 13-14 let
ZNAČAJ Aktiven, vesel pes z neomejeno zalogo energije.
ZA KOGA JE PRIMEREN Za odločnega, trmastega in vztrajnega lastnika, saj je to nujno potrebno za nadzor prirojenega lovskega nagona. Potrebno je tudi zgodnje šolanje poslušnosti in veliko časa, ki ga bosta preživela skupaj.

 

Leave a Reply