Pasma Cairn terier - gomilar

Originalno ime pasme (angleško ime)

Cairn Terrier

FCI skupina

3. FCI skupina - Terierji
številka FCI standarda: 4

Velikost pasme

Majhna pasma.
Velikost: 28 - 31 cm
Teža: 6 - 7,5 kg


Življenjska doba pasme

12 - 15 let

Zgodovina pasme

Cairnski terier je živahen, zelo inteligenten mali terier, ki že stoletja spremlja lovce po težkih terenih Škotske. Verjetno izhaja s škotskega otoka Skye, kjer je že najmanj od časa škotske kraljice Marije Stuart lovil v gomilah kamenja (cairns) skrite lisice. Uporabljali so ga tudi za lov na vidre in podgane.
V tem času se ni veliko razlikoval od Skye terierja iz istoimenskega otoka. Bogata in svilnata dlaka je Skye terierja naredila za hišnega ljubljenčka, medtem, ko je cairnski terier obdržal svoj kuštravi in malo »zapuščeni« videz.
Cairnski terier se smatra za enega najstarejših avtohtonih terierjev, iz katerega sta izšla beli višavski in škotski terier. Še do nedavnega je bil na vrhu priljubljenosti v Veliki Britaniji, dokler ga nista izpodrinila beli višavski terier in Yorkshirski terier. Še vedno pa je ta pasma zelo popularna v Ameriki, Avstraliji pa tudi v Evropi njihovo število močno narašča.
Na začetku 2o.stol. so vzreditelji pazili, da so obdržali njegov resasti kožuh, odporno telo in terierske sposobnosti.

Opis (videz) pasme

Glava: majhna, vendar v skladu s telesom, lepo oblikovan gobec, močan, vendar ne težak, čeljusti z močnimi zobmi škarjastega ugriza. Smrček temno pigmentiran. Glava je bogato odlakana.
Oči: temne, globoko vsajene, srednje velike, z bogatimi obrvmi
Uhlja: majhna, šiljasta, pokončna, precej široko postavljena
Telo: majhno in čvrsto, prsni koš globok in dobro razvit
Noge: mišičaste zadnje noge, pokrite z resasto dlako, sprednje šape so močnejše od zadnjih
Rep: kratek, pokončno nošen, vendar ne zavit preko hrbtne linije
Dlaka: dvojna, na razne vremenske spremembe odporna ostra krovna dlaka in mehka poddlaka. Dlaka ne odpada, ampak jo je potrebno dvakrat letno trimati.
Barva: Barve so dovoljene vse, razen bele, popolnoma črne in črno bele. Najpogostejše barve: rdeča, siva, pšenična, skoraj črna, marogavost (brindle) je dovoljena pri vseh odtenkih, zaželjena je temna maska na obrazu in temnejša uhlja.

Temperament pasme

to je velik pes v majhnem telesu. Je neustrašen, vendar ne agresiven, temperamenten in neodvisen, igriv do pozne starosti. Zelo prilagodljiv, primeren tako za življenje v majhnem
stanovanju kot v hiši z vrtom. Je čuječen, vendar ne laja brez potrebe.
Cairski terier je primeren tako za družine z otroki kot starejše ljudi, za ljudi, ki radi hodijo v hribe kot tiste, ki ljubijo le kratke sprehode.
Je idealen družinski pes, rad ima vse člane svojega tropa, toda iz srca vdan pa je le enemu, svojemu skrbniku, za katerega bi naredil vse. Dobro se razume tudi z drugimi živalmi (mačkami, kokošmi) svojega “tropa”.
Cairnski terier je živahen kuža do pozne starosti. Zaradi te lastnosti in želje ugoditi lastniku, ga lahko uporabljamo tudi za agility, saj ljubi rove in prepreke, le zaradi svojih kratkih nogic nima takšne hitrosti kot npr. dolgonogi terierji.

Treniranje pasme

Cairni so izredno inteligentni psi. So bolj nagnjeni k poslušnosti od mnogih drugih terierjev. Zaradi svoje izredne prilagodljivosti zelo hitro dojamejo, da je bolje takoj opraviti nalogo, kot pa trmoglaviti. Nikakor pa ne prenese grobosti, tej se bo uprl z vso silo. V tako imenovanem »pubertetniškem« obdobju je potrebna doslednost, sicer lahko postane preveč samosvoj. S pomočjo priboljškov se ga da brez napora naučiti vaje poslušnosti in raznih trikov.

Nega pasme

Zelo nezahtevna pasma za nego. Ima dvojno dlako, bujno krovno in gosto podlanko. Priporočljivo je trimanje dva do trikrat letno, da se odstrani odmrla krovna dlaka in lahko zraste nova. Drugače je dovolj enkrat do dvakrat tedensko krtačenje oziroma česanje. Tega terierja ni priporočljivo kopati, le po potrebi, ker se s kopanjem uničuje trda krovna dlaka.

Zdravje pasme

To je prvinska pasma, iz katere so nastali nekateri drugi terierji, kot npr. beli višavski terier. Kot tak je izredno zdrav in odporen pes. Lahko se pojavi zelena mrena na očeh ali pa izpah pogačice kot pri drugih majhnih pasmah, vendar zelo redko.


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Cairn terier - gomilar
Brina
Brina
Hope - Lila
Hope - Lila
Ozi- Seglavi Love Makes Life Beautiful
Ozi- Seglavi Love Makes Life Beautiful
Harmon Danatera
Harmon Danatera
 
Objavi svojo sliko pasme Cairn terier - gomilar

Slike pasme Cairn terier - gomilar

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

Brina
Brina
Hope - Lila
Hope - Lila
Ozi- Seglavi Love Makes Life Beautiful
Ozi- Seglavi Love Makes Life Beautiful
Harmon Danatera
Harmon Danatera
 
Darwin ob kamnitem psičku
Darwin ob kamnitem psičku
Darwin
Darwin
Agility
Agility
Simba in Amber
Simba in Amber
 
 
Objavi svojo sliko pasme Cairn terier - gomilar
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Cairn terier - gomilar.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam