Pasma Veliki švicarski planšarski pes

Originalno ime pasme (angleško ime)

Grosser Schweizer Sennenhund

FCI skupina

2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
številka FCI standarda: 58

Velikost pasme

Višina (samci): 56-72 cm
Višina (samice): 60-68 cm
Teža (samci): 55-67 kg
Teža (samice): 43-60 kg

Življenjska doba pasme

8 - 10 let

Zgodovina pasme

izvor: Švica
Njihov izvor ni popolnoma jasen. Najbolj je verjetna teorija ki pravi, da naj bi izvirali iz rimskih molosov, velikih psov mastifskega-tipa, ki so spremljali rimske legije pri napadih na Alpe v 1. stoletju pred našim štetjem. Nihče nima natančnih podatkov, kakšni psi naj bi tedaj že živeli na področju današnje Švice, predvideva pa se da so Rimljani križali svoje pse z »domorodnimi« in tako naj bi nastalo več pasem, med drugimi tudi veliki švicarski planšarski pes. Druga teorija trdi, da so Feničani približno v letu 1100 pred našim štetjem, pripeljali veliko pasmo psov pri kolonizaciji Španije in kasneje naj bi se ti psi selili na vzhod in sodelovali pri nastanku španskega mastifa, pirenejskega psa, bordojske doge in verjetno tudi velikih švicarskih psov. Obstaja še tretja teorija, da je bila ta velika pasma že prvotno v centralni Evropi-zapisi naj bi segali celo v Neolitik. Uradno je bila pasma v Švici priznana v letu 1910, v Sloveniji pa je bila prva psička te pasme vpisana v rodovno knjigo leta 1996.

Opis (videz) pasme

Veliki švicarski planšarski pes je velik, robusten, masiven in samozavesten pes. Karakterno je izredno odločen in stabilen, plašnost je huda napaka. Svoji družini je izredno predan, do tujcev pa je nezaupljiv in previden, vendar načeloma nikoli agresiven (to pomeni, da pes sam ne bo silil v tujca (načeloma jih ignorirajo, na domačem teritoriju nalajajo), vendar pa morajo biti v prisotnosti lastnika do tujcev povsem sproščeni in prijazni). Glasno opozarja na prihod tujca k hiši in laja toliko časa, dokler se ne pojavi gospodar. Zaradi svojih karakteristik so predstavniki te pasme odlični čuvaji. Dlaka je trobarvna, in sicer črno-bela-rjava.Obarvanost je za pasmo tipična in natančno opredeljena v standardu: osnovna barva kožuha je črna, s simetričnimi rdeče-rjavimi in belimi oznakami razporejenimi po naslednjem ključu: belina na gobčku (ne sme presegati kotičkov ust), ki sega med oči (in se ne stika z rjavimi znamenju nad očmi, vmes mora biti pas črne barve), belina, ki poteka od spodnje strani gobca na prsa, belina na tačkah (ni zaželeno da sega preko zapesnih sklepov), belina na konici repa. Rdeče rjave oznake so nad očmi, na licih, na prsih, na notranji strani uhljev in na tacah. Med belo in črno barvo na tacah je vedno pas rdeče-rjave barve. Belina ne sme tvoriti sklenjenega ovranika okoli vratu, bele lise na vratu pa so dovoljene. Kožuh je izredno gost, z gosto poddlanko. Njihov letni čas je zato zima, poletno vročino pa nekoliko teže prenašajo. Velja opozoriti, da poddlanka v času menjave močno izpada.
Idealna za bivanje je hiša z velikim vrtom. So zelo teritorialni in navadno ne uhajajo od doma, kljub temu pa je morda iz varnostnih razlogov prav, da vrt ogradimo. Prilagodijo se tudi življenju v stanovanju, če jim omogočimo dovolj gibanja. Zelo se navežejo na svojo družino in želijo biti ves čas v bližini »svojih« ljudi, zato celodnevno bivanje v pesjaku zanje ni najboljša izbira. Naj živijo v hiši ali v stanovanju-vsakodnevni sprehodi so obvezni. Z otroci se dobro razumejo. Odrasli, lepo vzgojeni in socializirani švicarji so z otroki zelo prijazni in potrpežljivi, vendar jih moramo imeti vedno pod nadzorom, saj lahko otroka nehote prevrnejo. Igrivi mladiči pogosto radi lovijo otroke, jih grizejo za hlačnice in cukajo za rokave. Tega nikakor ne dovolimo, otroku pa pojasnimo kako naj se vede v bližini mladička.

Temperament pasme

So srednje aktivni psi, prilagodljivi, umirjeni. Obožujejo dolge sprehode v naravi pa tudi v hribe nas z veseljem spremljajo, vendar moramo vzpone prilagoditi njihovi vzdržljivosti in starosti. Poleti zaradi vročine večino dneva prespijo, aktivni so zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer. Treba jim je omogočiti vsakodnevno gibanje.

Treniranje pasme

Načeloma so švicarji zelo učljivi in vodljivi ter želijo ustreči svojemu vodniku. Znajo pa biti tudi zelo svojeglavi in takrat jih najbolj zanima zadovoljitev lastnih potreb.
Obisk male šole je s švicarjem praktično obvezen (zaradi socializacije, da se naučijo pravilnega sobivanja s psi različnih velikosti in pasem, samokontole). Primeren način šolanja je z nagrajevanjem in pozitivno motivacijo, saj šolanje s prisilo ne daje dobrih rezultatov. Moramo pa biti precej vztrajni in delati v kratkih intervalih. Pri vzgoji je pomembno, da smo dosledni, sicer bodo hitro izkoristili našo neodločnost.
Primerni so za šolanje po osnovnih programih poslušnosti (A, BBh), Rally obedienca; za reševanje, agility in šolanje obrambe so zaradi svoje težke konstitucije manj primerni.

Nega pasme

Dlaka je kratka in ni zahtevna za nego. Občasno krtačenje (posebej ob menjavi dlake); kopanje, striženje krempljev po potrebi.
Zaradi njihove močne in težke konstitucije moramo v času rasti posebej paziti, ker lahko hitro pride do poškodb. Pazimo, da se ne zredijo, da se gibajo čim bolj po ravnem, ne dovolimo nenadzorovane igre z drugimi psi, prav tako pa ni priporočljiva hoja po stopnicah, skoki z višin in hoja po drsečih površinah.

Zdravje pasme

Najpogostejše zdravstvene težave: odkruški v ramenskem sklepu (osteochondritis dissecans-OCD), epilepsija, displazija kolkov in komolcev, bolezni oči (katarakta, PRA, glavkom, entropij, distihija), zasuk želodca ter sindrom "besnega lizanja in goltanja".
V Sloveniji so v zadnjih letih največji problem odkruški v ramenskih sklepih, predvsem zato ker v vzrejo na žalost še vedno prihajajo operirani psi. Čeprav na nastanek deformacije poleg genetike vpliva več dejavnikov (prehrana, hitra rast, travma), je tudi dedna zasnova eden izmed ključnih. V vseh državah, kjer so uvedli obvezno RTG slikanje ramen in pričeli s sistematičnim izločanjem obolelih predstavnikov iz vzreje, se je incidenca OCD močno zmanjšala, zato si tudi v Sloveniji že nakaj let prizadevamo za zaostritev pogojev za pridobitev vzrejnega dovoljenja z obveznim slikanjem ramenskih sklepov. Problemi s kolčnimi in komolčnimi sklepi so redki.
Pri mladih psih se pogosto (statistično v približno 17%) pojavlja sindrom "besnega lizanja in goltanja", ko psi brez prestanka ližejo vse kar najdejo v svoji okolici (preproge, stene, tla, itd.), požirajo zrak in goltajo vse na dosegu gobca (dele ležišča, rože, travo, listje) ter kažejo izredno nelagodje v gastrointestinalnem traktu. Vzrok ni natančno poznan, eden izmed najverjetnejših je, da pride do refluksa želodčne kisline. Navadno z odraščanjem težava sama mine.
Kot velika pasma so švicarji nagnjeni tudi k zasukom želodca. V določenih linijah je ta problem bolj pogost kot v drugih, kar nakazuje na dedno predispozicijo. V matični domovini Švici so pričeli pse z zasuki izločati iz vzreje.
Epilepsija v Sloveniji zaenkrat še ni večji problem, je pa bilo v zadnjem času nekaj primerov te bolezni tudi pri nas. Z vidika pasme je najbolj nevarna idiopatska oz. primarna epilepsija, za katero se smatra da je dedna, vendar natančen način dedovanja na žalost ni poznan. Napadi navadno izbruhnejo v starosti od 1-3 let, lahko tudi prej ali kasneje. Epilepsija pri švicarjih je pogosto težko obvladljiva, saj se navadno slabo odzivajo na zdravila. Vse obolele pse in njihove potomce se izloča iz vzreje.

Zaenkrat je pri nas za vzrejno dovoljenje potrebno le slikanje kolkov, vestni vzreditelji pa svoje pse kljub temu pregledajo za vse pogostejše dedne bolezni. Pred nakupom mladiča se pozanimajte o zdravstvenih pregledih psa in psice, vzreditelj naj vam pokaže originalne izvide. Zavedajte se, da je nakup psa odgovorno dejanje!

Opis pasme je prispevala: Neca Jerkovič, psarna Karantanska


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Veliki švicarski planšarski pes
TANGO TAO-3 leta
TANGO TAO-3 leta
BARO(15mesecev)
BARO(15mesecev)
BARO (15.mesecev)
BARO (15.mesecev)
TANGO TAO-14 mesecev
TANGO TAO-14 mesecev
 
Objavi svojo sliko pasme Veliki švicarski planšarski pes

Slike pasme Veliki švicarski planšarski pes

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

TANGO TAO-3 leta
TANGO TAO-3 leta
BARO(15mesecev)
BARO(15mesecev)
BARO (15.mesecev)
BARO (15.mesecev)
TANGO TAO-14 mesecev
TANGO TAO-14 mesecev
 
TANGO TAO - TAJ
TANGO TAO - TAJ
Cerber Refugium Polonica "Vili"
Cerber Refugium Polonica
Cerber Refugium Polonica "Vili"
Cerber Refugium Polonica
 
Objavi svojo sliko pasme Veliki švicarski planšarski pes
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Veliki švicarski planšarski pes.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam