Pasma Cavalier King Charles Španjel

Originalno ime pasme (angleško ime)

Cavalier King Charles Spaniel

FCI skupina

9. FCI skupina - Družni psi
številka FCI standarda: 136

Velikost pasme

Majhna pasma
Teža (samci): 5,4 - 8 kg
Teža (samice): 5,4 - 8 kg


Življenjska doba pasme

12 - 14 let.

Zgodovina pasme

Izvor: Velika Britanija
Predniki kavalir king Charles španjela so majhni španjeli, ki jih lahko tudi občudujemo na mnogih slikah znanih slikarjev preteklosti. Majhni družni psi so bili najprej zelo popularni v starem Orientu in verjetno so bili evropski pritlikavi španjeli posledica parjenja večjih lovskih španjelov in manjših pritlikavih pasem iz Vzhoda, kot so japonski čin, morda tudi tibetanski španjel. V času Tudorjev so majhni psi služili ljudem kot lovski psi, spremljevalci, grelne blazine, »lovci bolh«,… In tako so s časom majhni španjeli postali družabniki mnogih plemičev po Evropi.

Marija I. znana tudi kot Marija, kraljica Škotske ali Marija Stuart je imela belo črnega španjela, ki je ni hotel zapustiti, ko so jo odpeljali na giljotino. Kasneje so ga odpeljali; skrival se je pod njenim krilom. Največ zaslug ima kralj Karl II, ki je vladal med leti 1660 in 1685. Ob njem je bilo vedno nekaj španjelov, včasih so mu celo očitali, da je vladal, saj se je raje ukvarjal s svojimi psi kot pa s težavami kraljevine. Po njegovi smrti so ti psi počasi izgubljali na popularnosti in prestol pasjega kraljestva je prevzel mops. Na srečo se je vojvoda Marlborouški zaljubil v španjele v času vladanja Jamesa II (ta je bil brat Karla II). Vojvoda je vzrejal predvsem rdeče-bele španjele, ki so postali kasneje znani kot »blenheim«. Ko se je bojeval, je njegova žena doma čakala na njegovo srečno vrnitev. V tem času je imela doma psičko, ki je pričakovala mladičke. Žena je vztrajno pritiskala palec na čelo psičke. Ko so se mladički skotili, so vsi imeli odtis palca na čelu, kar naj bi bila posledica pritiskanja palca na čelo mame. Seveda temu ni tako, ampak bila je popularna razlaga za zelo zaželen znak na vrhu glave kavalir španjelov. Kavalirji barve blenheim s tem znakom, so še vedno zelo priljubljeni.
Generacije vojvod Marlborouških so vzrejale blenheim kavalirje do zgodnjih 1900-tih.

Tudi kraljica Viktoria je imela trikolor kavalir španjela imenovanega Dash, ko je poginil mu je dala vgravirati epitaf: "His attachement was without selfishness, his playfulness without malice, his fidelity without deceit."

S časom se je spreminjala podoba pritlikavih španjelov. V času kralja Karla II so imeli daljši gobček, ravno lobanjo in visoko nastavljena uhlja. V poznem 19. stoletju pa so imeli kratek gobek, zaobljeno lobanjo in nizko nastavljena uhlja. Občasno se je sicer skotil španjel, ki je po tipu ustrezal starejšim španjelom, vendar takšni predstavniki niso bili popularni.

Za preporod starega tipa španjela ima zasluge predvsem premožen Američan Roswell Eldridge, ki je videl španjele z dolgimi nosovi na starih slikah (slika 29). Zaradi tega je leta 1962 potoval v Anglijo. Želel je kupiti parček za vzrejo. Bil je zelo razočaran, saj ni našel niti enega takšnega predstavnika. Gospod Eldridge je ponudil 25 funtov za samca in samico »blenheim španjela starega tipa, kot so prikazani na slikah časa Karla II, z dolgo glavo, brez stopa, ploska lobanja, z znakom na sredini lobanje. To so bile njegove želje. Roswell Eldridge je umrl, ne da bi kdaj našel psa svojih sanj, vendar brez njega verjetno ne bi bilo kavalir king Charles španjelov, kot jih poznamo danes.

Leta 1928 so ustanovili prvi Klub za kavalir king Charles španjele, napisali so prvi standard (model je bil pes po imenu Ann`s son) in Angleška kinološka zveza je priznala nov tip: King Charles španijel, tip kavalir (Kavalir – zgodovina, 2010).

Opis (videz) pasme

Splošni vtis: Aktiven, ljubek in skladen, z milim izrazom.
Glava:
Lobanja: Skoraj ploska med uhljema.
Stop: Plitev.
Smrček: Nosnice črne in dobro razvite, brez roza oznak.
Gobec: Dolžina od začetka stopa do konca smrčka meri okrog 3,8 cm.. Obraz je pod očmi dobro zapolnjen. Niti malo dolgogobčen.
Ustnice: Dobro razvite in niso viseče.
Čeljusti / zobje: Močne čeljusti. Brezhiben, normalen in popoln škarjast ugriz, tako da zgornji sekalci tesno segajo čez spodnje in so postavljeni pravokotno na čeljust.
Oči: Velike, temne, okrogle, vendar ne izstopajoče; precej razmaknjene.
Uhlja: Dolga, visoko nastavljena, dlaka tvori bogate resice.
Vrat: Zmerno dolg, rahlo obokan.
Trup:
Hrbet: Raven.
Ledja: Kratka.
Prsi: Zmerne; rebra dobro zaobljena.
Rep: Dolžina repa je v skladu s trupom, je dobro nastavljen, nošen veselo, vendar nikoli krepko čez linijo hrbta. Krajšanje je bilo včasih dovoljeno, če ni bila odstranjena več kot tretjina repa.
Okončine:
Prednji del: Noge zmernih kosti, ravne.
Ramena: Precej nazaj položena.
Zadnji del: Noge zmernih kosti.
Koleno: Dobro okoteno.
Pete: Niti malo kravje stoje.
Šape: Kompaktne, blazinaste in dobro odlakane.
Gibanje: Sproščeno in elegantno, z močnim odrivom zadaj. Prednje in zadnje noge se gibljejo paralelno, gledano od spredaj in od zadaj.
Dlaka: Dolga, svilnata, brez kodrov. Rahla valovitost je dovoljena. Bogate resice. Popolnoma nič postrižena.
Barva: Priznane barve so:
Črna z barvo čreslovine (black & tan): vranje črna z oznakami v barvi čreslovine nad očmi, na licih, notranji strani uhljev, na prsih in nogah ter na spodnji strani repa. Barva čreslovine mora biti živa. Bele oznake so nezaželene.
Rdeča (ruby): Enobarvna živo rdeča. Bele oznake so nezaželene.
Blenheim: Bogate kostanjeve oznake, dobro razporejene, na biserno beli podlagi. Na glavi so oznake enakomerno razdeljene, med uhljema je dovolj prostora za zelo cenjeno rombasto oznako (edinstvena značilnost pasme).
Trikolor: Črna in bela sta lepo razporejeni in razmejeni, z oznakami v barvi čreslovine okrog oči, po licih, na notranji strani uhljev, po notranjih straneh nog in po spodnji strani repa.
Kakršnakoli druga barva ali barvna kombinacija je zelo nezaželena.
Napake: Vsako odstopanje od standarda je napaka. Resnost napake je v razmerju z njeno stopnjo ter njenim učinkom na zdravje in dobro počutje psa.
Pes, ki jasno kaže fizične ali psihične motnje, naj bo diskvalificiran.
N. B.: Pri samcih morata biti videti dva normalno razvita testisa, popolnoma spuščena v mošnjo.

Temperament pasme

Športen, ljubezniv, popolnoma neustrašen. Vesel, prijateljski, neagresiven; popolnoma nenervozen.

Treniranje pasme

Kavalirji so za šolanje dokaj enostavni, saj za njihovo motivacijo običajno ne potrebujemo drugega kot priboljšek in igračo. Ker pa so precej živahni in družabni psi moramo biti pri njihovi vzgoji dosledni in živahni. Osnovno šolanje ni zahtevno če upoštevamo specifike pasme.

Nega pasme

Nega dlake pravega kavalirja ni zahtevna saj se kljub dolžini ne vozlja, niti ne sme biti skodrana. Dlaka je dolga, gladka in sijoča. Več pozornosti pri česanju moramo nameniti uhljem, ki so precej dolgi. Ušesa je potrebno občasno čistiti, če poskrbimo za pravilno nego kavalir ne bo imel problemov z vnetjem ušes niti za njegovo nego ne bomo potrebovali ure in ure česanja.

Zdravje pasme

Zaradi želje po zaslužku in parjenja v sorodstvu so se tudi pri kavalirjih sčasoma pojavile genetske napake, ki se prenašajo iz roda v rod. Temu se lahko izognete v kolikor boste kavalirja kupili pri odgovornih vzrediteljih, ki pazijo na genetsko zasnovo. Obvezno preden kupite kavalirja, vzreditelja povprašajte o zdravstvenih pregledih za vsaj 2 ali 3 rodova nazaj (priložijo naj potrdila o pregledu srca, pogači oči...). Pravi kavalir bo zdrav, živahen pes, ki vas bo osrečeval vsaj 10 let.


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Cavalier King Charles Španjel

Slike pasme Cavalier King Charles Španjel

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

Princ
Princ
Nelly
Nelly
Nely
Nely
Nelli
Nelli
 
Glori
Glori
Luna (*=
Luna (*=
maxi igra klavir
maxi igra klavir
cute
cute
 
maxi!
maxi!
naš maxi!!!
naš maxi!!!
Vala, 2 meseca
Vala, 2 meseca
Sherry prvi dan
Sherry prvi dan
 
Sherry
Sherry
Porto
Porto
Lucky 2
Lucky 2
IN SE ENKRAT NASA NELI
IN SE ENKRAT NASA NELI
 
ŠE ENKRAT NAŠA NELI
ŠE ENKRAT NAŠA NELI
NELI
NELI
megi naša lepotica
megi naša lepotica
Lucky
Lucky
 
SEY
SEY
Amore di Capri Magic Noblesse
Amore di Capri Magic Noblesse
Max
Max
Čarli 1
Čarli 1
 
Agility
Agility
Čarli
Čarli
www.cavalier.si - psarna du Pays des Songes
www.cavalier.si - psarna du Pays des Songes
psarna Du pays des Songes - www.cavalier.si
psarna Du pays des Songes - www.cavalier.si
 
 
Objavi svojo sliko pasme Cavalier King Charles Španjel
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Cavalier King Charles Španjel.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam