Pasma Borderski ovčar

Originalno ime pasme (angleško ime)

Border Collie

FCI skupina

1. FCI skupina - Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
številka FCI standarda: 297

Velikost pasme

Višina (samci): 51 - 55 cm
Višina (samice): 49 - 53 cm
Teža (samci): 13,5 - 20,5 kg
Teža (samice): 12 - 19 kg


Življenjska doba pasme

12 - 15 let.

Zgodovina pasme

Izhaja iz mejnih dežel Anglije in Škotske.
Izvor besede "Collie" je še vedno vroča tema. Nekateri pravijo da beseda izhaja iz galske besede "uporaben", drugi menijo da izvira iz besede "coalie", ki pomeni "črno", nekateri spet pravijo, da je "collie" bilo ime za pasmo ovac.

Borderski ovčar je zelo stara pasma. V literaturi je bila prvič omenjena leta 1570. Šele leta 1915 je James Reid, sekretar mednarodnega združenja ovčarjev, prvič uradno poimenoval pasmo v "Border Collie" oz. Borderski Ovčar.

Prve pašne preizkušnje so potekale leta 1873 v Walesu ter leta 1880 v ZDA.

Opis (videz) pasme

Borderski ovčar je dobro uravnotežen srednje velik atletski pes. Njegova postava je nekoliko podolgovata. Ima rjave oči, z izjemo marmoriranih psov, ki imajo včasih modre oči (samo eno ali obe). Njegov zastavast rep je redkokdaj nad višino hrbta, z izjemo, ko se rabzuri.

Dlaka: dvojna, nepremočljiva, kratka ali dolga vendar ne predolga. Poddlaka je kratka, mehka in gosta.
Barve: Border collie lahko srečamo v štirih osnovnih barvah in sicer black/white, red, blue (dilute-razbarvana črna), lilac (dilute-razbarvana rjava). Poznamo še sable, ki je lahko clear ali shadded in ee-red oz. australian red. Na vseh teh barvah se lahko kot vzorec pojavi merle (blue merle, red merle, slate merle, lilac merle, sable merle, ee-red merle). Pri vseh je lahko prisoten tricolour, razen pri clear sabe barvi, kjer je to genetsko nemogoče. Merle vzorec se izredno slabo izrazi na clear sable in ee-red barvi, zato je potrebno biti pri paritvah teh barv med seboj izredno pazljiv oz.. je v takem primeru priporočljivo genetsko testiranje barve v izogib "podvojenega" merla.

Temperament pasme

So visoko inteligentni z veliko pašnega/delovnega nagona. So zahtevni, energični, vedno prezaposleni in brez miru, tudi po dolgi in utrujajoči aktivnosti. So kot Arabci v konjskem svetu, visoka vzdržljivost in neverjetna kondicija so značilne tega delovnega psa. V bistvu so bili vzrejeni za dolge teke (po več kilometrov) po nemogočih terenih, ter sposobni isto aktivnost ponoviti znova naslednji dan.

Borderski ovčar je deloholik. Vedno pripravljen na delo, ne glede na vrsto dela. Vedno morajo biti v gibanju. Ne poznajo počitka na vrtu ali v stanovanju. Tako delaven pes zlahka postane nevrotičen, destruktiven in obsesiven, če nima zaposlitve. Takega psa morate zaposliti z nečem, sicer si bo sam našel zaposlitev, ki vam najverjetneje ne bo najbolj všeč.
Poslanstvo Borderskega ovčarja je pašnja črede. Slovi po svoji vzdržljivosti in potrpežljivosti. Znan je tudi po svojih hiptnotičnih očeh, s katerimi lahko usmerja čredo, brez laježev in ugrizov.
Do vodnika je zelo prijazen, včasih celo obseden, saj mu vedno sledi in nenehno opazuje vsak vodnikov gib. Do tujcev zna biti nezaupljiv.
To ni pasma za začetnike. Včasih zna biti agresiven do drugih psov.
Čeprav zelo inteligentni, dozorijo počasi, tam okrog 3. do 4. leta starosti. Njegovo otročje obnašanje lahko zasledimo tudi pri starejših predstavnikih te pasme.

Treniranje pasme

Usposabljanje tega psa zahteva potrpljenje zaradi svoje visoke ravni energije. Dobro se odzivajo na delo z vodnikom so primerni za vse kinološke športe (agility, dog frisbee, flyball, reševanje, obedience,...). Še posebej blestijo v agility-ju, zaradi njihove atletske postave, hitrosti, gibčnosti, neutrudljivosti in vodljivosti na daljavo.


Nega pasme

Borderski ovčar ima srednje dolgo dlako. Potrebno ga je krtačiti približno enkrat tedensko (lahko tudi manj), sicer se dolga dlaka lahko zaplete. V obdbobju menjave dlake, ga je potrebno česati večkrat tedensko, če ne želite imeti dlak po celem stanovanju.

Zdravje pasme

progresivna atrofija mrežnice, displazija kolkov, epilepsija, OCD (Osteochondritis Dissecans) , CEA (Collie Eye Anomaly ) , TNS (trapped neurophill syndrome)


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Borderski ovčar
Lee
Lee
Peggy
Peggy
Jake - kuža muca :)
Jake - kuža muca :)
Beni
Beni
 
Objavi svojo sliko pasme Borderski ovčar

Slike pasme Borderski ovčar

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

Lee
Lee
Peggy
Peggy
Jake - kuža muca :)
Jake - kuža muca :)
Beni
Beni
 
Lord
Lord
Naš kuža
Naš kuža
choco
choco
kora
kora
 
Notty
Notty
Notty
Notty
Navihana borderka Misha
Navihana borderka Misha
Roxy
Roxy
 
psarna Antreyas Angel
psarna Antreyas Angel
Brina
Brina
Lee na sprehodu
Lee na sprehodu
Brina
Brina
 
Kwik Wish from Doggone Borders
Kwik Wish from Doggone Borders
Kiwi Of Maranns Home-Lia
Kiwi Of Maranns Home-Lia
Gingerbell Zio Frank
Gingerbell Zio Frank
Tonkory Zara
Tonkory Zara
 
Trisa v akciji
Trisa v akciji
Lee na snegu
Lee na snegu
Nayeli Blue Rose - Lee
Nayeli Blue Rose - Lee
Nayeli Blue Rose - Lee
Nayeli Blue Rose - Lee
 
 
Objavi svojo sliko pasme Borderski ovčar
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Borderski ovčar.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam