Pasma Bernski planšarski pes

Originalno ime pasme (angleško ime)

Berner Sennenhund (Bernese Mountain Dog)

FCI skupina

2. FCI skupina - Pinči, šnavcerji, molosoidi in švicarski planšarski psi
številka FCI standarda: 45

Velikost pasme

Zelo velika pasma.
Velikost (samci): 64 - 70 cm
Velikost (samice): 58 - 66 cm
Teža (samci): nad 44 kg
Teža (samice): do 44 kg
Zadnja leta se švicarski vzrejni standardi nagibajo k spodnjim mejam navedenih višin.

Življenjska doba pasme

Povprečno 8 let.

Zgodovina pasme

Bernski planšarski pes izhaja iz Švice, iz kantona Bern, kjer je prvotni kmečki pes ohranil svojo zunanjost in kvalitete. Kmetje tega okoliša so cenili njegove sposobnosti vlečnega psa, pa tudi pastirja in čuvaja. Tu najdemo tudi vasico Dürrbach, ki je dala ime prvotnemu tipu bernca.
Leta 1899 je bil v kantonu Bern ustanovljen prvi kinološki klub "Berna" s svojo vzrejno komisijo, ki se je ukvarjala z vzrejo pasemskih psov. Leta 1902 je "Berna" organiziral švicarsko raz¬stavo psov v Ostermundigenu, kjer je bil prvič predstavljen "Dürrbachler", leta 1904 pa jih je bilo na mednarodni razstavi psov v Bernu že šest, in od tega leta je pasma vpisana v švicarsko rodovno knjigo. Ta razsta¬va je bila prelomnica v razvoju bernskega planšarskega psa, saj mu je bila takrat namenjena tolikšna pozornost javnosti, da se je več rejcev v okrožju Burgdorf začelo načrtno ukvarjati z njegovo vzrejo. Ti so leta 1907 razstavili svoje pse na razstavi v Luzer¬nu, kjer je prof.dr.Heim sodeloval kot sodnik. Kot velik kinološki strokovnjak se je natančno lotil preučevanja nove pasme in svoje izsledke objavil v glasilu nacionalnega kinološkega kluba. Srečanje s prof.dr.Heimom je bila za bernca kot pasmo izredna sreča, saj je s svojim nespornim znanjem in vplivom veliko naredil za njegovo vzrejo.
Novembra leta 1907 so v Burgdorfu ustanovili "Swiss Dürrbach Club", da bi zagotovili načrtno strokovno vzrejo. Njihov namen je bil kmalu dosežen, saj so na mednarodni razstavi psov leta 1908 ob 25-letnici švicarske kinološke zveze predstavili 22 svojih psov. S tem je "Dürrbachler" pridobil svoje mesto med priznanimi pasmami in njegova prihodnost je bila zagotovljena.
Tudi pri nastanku današnjega imena bernskega planšarskega psa ima prste vmes prof.dr. Heim. Mlademu pasemskemu klubu je svetoval, da preimenuje "Dürrbachlerja" v današnjo obliko z namenom, da bi uskladili ime z ostalimi tremi švicarskimi planšarskimi pasmami. Seveda je preteklo še nekaj let, natančneje do leta 1913 je trajalo, da so vzreditelji pasmi spremenili ime.

Opis (videz) pasme

Bernski planšarski pes je pojava močnega podeželskega psa. Prva stvar, ki jo človek opazi pri tem velikem psu z dolgo svile¬no dlako, so točno določene in omejene tri barve: sajasto črn plašč in glava, rjave obrvi, rjava lica do ustnega kota in noge, pa seveda obvezna bela "prečka" na čelu,ki se nadaljuje v bel smrček, bela prsa, "copatki" in bela konica na črnem repu. Ta razporeditev daje sicer veliki pojavi simpatično milino.
Na kratko bi ga opisali tako: dolgodlak, trobarven, večji srednje velik pes, krepak, okreten, harmoničen. Vrsta dlake je svilena, dolga, ravna ali rahlo valovita.

Temperament pasme

Pod mogočno zunan¬jostjo se skriva čuteč in ljubezniv značaj, nikdar težaven, vedno veder, zaupljiv in dobrodušen. Zanima ga vse okrog njega in z vsakim vzpostavi prijazen stik. Prijazen in strpen je do otrok, instiktivno čuva svoj teritorij. Njegova izstopajoča lastnost je njegova pripravljenost za delo. Karkoli že počne skupaj s svojim gospodarjem - vleče voziček, prinaša ali čuva, vse počne z veseljem. Vsak njegov lastnik bi se moral zavedati, kako pomembno je nadomestiti njegove nekdanje dolžnosti iz kmečkega okolja in mu najti nove zaposlitve - od drobnih vsakdanjih opravil pa do katere od disciplin iz šolanja športnih psov. Planšarski pes ni običajen štirinožni spremljevalec, ki bo s pasjo vdanostjo sledil vsaki izrečeni besedi ali gibu svojega gospodarja. Čeprav so ljubeče navezani na svojo družino, pa planšarski psi ne sprejemajo ponižno ukazov, temveč so zanesljivi in razumevajoči človekovi partnerji. Značilno zanj je, da ta pasma potrebuje tesen kontakt s človekom, da bi zadostila svoji izjemni potrebi po družabnosti. Če bo mali bernček prepuščen sam sebi, bo iz male ljubke črne kepice zrasel v največje razočaranje. Poleg osame sta tudi grobost in fizična prisila tisti, ki lahko uničita pomembne kvalitete rahločutnega bernca.
Vsak, ki se odloča za nakup bernskega planšarskega psa mora upoštevati naslednje:
Ker je to izredno družaben pes mu je treba omogočiti bivanje s svojim človekom. Zato je potrebno pri tem psu pozabiti na boks, pasjo utico ali verigo. Pravi ljubitelj te pasme si ga nabavi, da si z njim obogati življenje.


Treniranje pasme

Tipičen značajski portret tega psa je njegova sposobnost ukrepati po svoje. Že od vsega začetka je pri svojem delu moral misliti s svojo glavo. Zato mora biti njihovo šolanje dosledno in odločno, brez prisile in zadirčnih ukazov. Bernski planšarski psi lahko pri šolanju dosegajo odlične rezultate saj so učljivi in ubogljivi. Ne marajo ležati »križem rok« ampak se mora vsak lastnik tega psa zavedati, da je treba nadomestiti njegove nekdanje dolžnosti iz kmečkega okolja in mu dati nove zaposlitve – od drobnih vsakdanjih opravil do katere od disciplin iz šolanja športnih psov.

Nega pasme

Česanje dlake enkrat na teden povsem zadošča, izjema je čas menjave dlake. Pozorno in nežno je potrebno razčesati dlake pod in za ušesi, rep in zadnjo stran nog. Vsako česanje mora biti prijetno in ne predolgo in vsaka pridnost ob negi se nagrajuje.
Mladička se ne kopa, odraslega psa se kopa največ dvakrat letno z uporabo dobrega nevtralnega šampona za pse brez izrazitega vonja.
Ušesa čistimo z robčki, prepojenimi z blagim razkužilom, ki se dobijo pri veterinarjih. Za čiščenje ušesnega masla uporabljamo kapljice po nasvetu veterinarja. Kapljice je potrebno ogreti na telesno temperaturo.
Že mladega psa se navaja na čiščenje zob, sprva le kot dotik, kasneje s posebnim naprstnikom ali zobno ščetko.

Zdravje pasme

Kot pri vseh velikih pasmah je tudi pri bernskem planšarju problem kolčna in komolčna displazija.


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Bernski planšarski pes
Lord
Lord
Mufi
Mufi
Berni❤️❤️
Berni❤️❤️
Naš BERNI
Naš BERNI
 
Objavi svojo sliko pasme Bernski planšarski pes

Slike pasme Bernski planšarski pes

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

Lord
Lord
Mufi
Mufi
Berni❤️❤️
Berni❤️❤️
Naš BERNI
Naš BERNI
 
DIORR
 DIORR
ANNY NA MORJU
ANNY NA MORJU
ANNY and DIORR
ANNY and DIORR
naša carta
naša carta
 
berni se kopa
berni se kopa
naš car berni
naš car berni
AJKA-uživa
AJKA-uživa
Oli
Oli
 
tara
tara
Ajka pri 14 letih
Ajka pri 14 letih
Luka
Luka
Luka
Luka
 
www.azmeg.pl
www.azmeg.pl
beranski planšar
beranski planšar
Agility
Agility
Berner Kaiser
Berner Kaiser
 
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
 
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
 
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
Berner Kaiser
 
Objavi svojo sliko pasme Bernski planšarski pes
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Bernski planšarski pes.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam