Pasma Škotski ovčar - dolgodlaki

Originalno ime pasme (angleško ime)

Collie Rough

FCI skupina

1. FCI skupina - Ovčarski in pastirski psi (razen švic. planšarskih psov)
številka FCI standarda: 156

Velikost pasme

Srednje velika/velika pasma.
Velikost (samci): 56 - 61 cm
Velikost (samice): 51 - 56 cm
Teža (samci): 20 - 34 kg
Teža (samice): 17 - 25 kg

Življenjska doba pasme

14 - 16 let

Zgodovina pasme

ZGODOVINA

Beseda 'collie' naj bi izhajala iz staroangleške besede 'coal', kar pomeni črn, prvi predniki škotskih ovčarjev naj bi bili namreč črni!
Škotski ovčar je potomec staroškotskih in welških psov. Škotski čuvaji so bili veliki, divji in močni psi, ki so jih uporabljali za preganjanje ovac v visokogorju. Welški psi so bili manjši, bolj udomačeni in prijazni, čuvali so poleg ovac tudi koze.
Nekateri viri trdijo, da so prednike škotskih ovčarjev v Veliko Britanijo pripeljali Rimski osvajalci že sredi 1. stoletja, ti 'romanski' psi pa naj bi se kasneje križali z ovčarji britanskih gora.

Po industrijski revoluciji je postalo moderno imeti psa. Te prve čuvaje iz Škotske in Welsa so križali z borzoji, da so dobili večje, višje in elegantnejše pse z lepo dolgo in ozko glavo, prikupnim pogledom in izredno intelegenco. Današnji collie je veliko lepši od ovčarja 18.stoletja.

Pasma je dosegla svojo pravo popularnost po tem, ko je leta 1860 kraljica Viktorija obiskala škotsko gorovje kjer so jo tej elegantni, lepi in inteligentni psi popolnoma očarali. Kraljica je začela podpirati njihovo vzrejo in škotski ovčarji so kmalu postali izredno moderni.

Še preden je pasma vzbudila pozornost kraljice Victorie je bilo v škotskih gorovjih več vrst ovčarjev, prednikov današnjih dolgodlakih škotskih ovčarjev, kratkodlakih škotskih ovčarjev, Border collijev ter bradatih ovčarjev. Pasja razstava, ki je bila leta 1861 v Birminghamu v Angliji (v mestu kjer zdaj vsako leto priredijo znani Crufts Dog Show) je bila prva, ki je uradno določila novo pasmo – Rough collie (dolgodlaki škotski ovčar). Nekateri od zgodnjih primerkov so imeli polovični rep, drugi so bili celo brez repa.

Leta 1868 se je skotil resnično lep Škotski ovčar z imenom »Old Cookie«. Bil je bogato odlakan pes soboljeve barve z veliko belo bogato grivo, belimi sprednjimi in zadnjimi tačkami, z belo piko na koncu repa. Po mnenju mnogih kinoloških strokovnjakov, je bil daljni prednik današnjega soboljevo belega ovčarja.

Opis (videz) pasme

Barva: V Evropi so priznane tri barvne različice škotskega ovčarja:
Soboljevo bela: vsi odtenki od svetlo zlate preko jelenje rdeče do temno mahagonijevo rjave barve, temno soboljeva in zlato soboljeva
Tribarvna: prevladuje črna, z bogatimi rjavimi oznakami po glavi in po nogah
Blue merle (modro marmorirana): prevladuje čista srebrno modra barva, s črnimi lisami.
Dlaka: dolga, ravna, trda krovna dlaka z mehko gosto podlanko
DLAKA je zelo bujna, vendar ne zakrije oblike telesa. Zgornja dlaka je ravna in na otip trda, podlanka mehka in gosta. Dlaka je po vratu in po prsih bujna. Po gobcu, ličnicah ter po konicah uhljev je kratka, toda z več dlake ob korenu uhlja. Sprednje noge so porasle s kratko dlako, razen dolgih, gostih pramenov na zadnji strani. Na zadnjih nogah je dlaka kratka od skočnega sklepa navzdol, vendar gosta in dolga po stegnu, kjer tvori hlače in po repu.

Temperament pasme

Škotski ovčar je zelo prijazen pes. Za gospodarja si izbere le enega člana družine. Je popolnoma vdan svoji družini in potrebuje človeško družbo, zato ga ne smemo puščati samega zunaj v pesjaku ker bo iz dolgočasja verjetno začel lajati. Škotski ovčar je zelo zvest in zaščitniški do svojih lastnikov. Obožuje otroke, vendar se preveč vsiljivim umakne. Zelo dobro sprejema vse druge živali. Na začetku je malo nezaupljiv do tujcev, saj je zelo dober čuvaj, vendar ga je skoraj nemogoče naučiti, da bi dejansko nekoga napadel.

Škotski ovčar je pes, ki je primeren za življenje v hiši ali stanovanju. Dnevno potrebuje dovolj gibanja na prostem, saj je zelo aktiven pes. Nekateri škotski ovčarji so žal izgubili instinkt za pašnjo ovac, vendar je le-ta v prenekaterih še zelo živ.

Treniranje pasme

Je izredno intelegenten in lahko učljiv, vendar pri učenju pod nobenim pogojem ne smemo uporabljati sile. Zaradi svoje inteligence je uporabljen za več namenov - kot ovčar ovc, agility pes, spremljevalec slepih, pes reševalec, rally obedience, ples s spom, terapevtski pes, filmska zvezda, itd.
Se zelo rad in hitro uči. Skratka čaka, kako bi nam ustregel, če le ravnamo z njim nežno in uporabljamo učenje s pozitivno motivacijo.

Nega pasme

Čeprav ima škotski ovčar bujno in dolgo dlako, je le-ta zelo hvaležna, zato pretirana nega ni potrebna. Dovolj je krtačenje na teden ali dva, le predelu okrog ušes in pod sprednjimi nogami se je treba bolj posvetit, ker se tam zaradi nežne dlake pogosto delajo vozli. Če psa ne vozimo na razstave, je najlažje vozle kar porezati, tudi predel pod repom je zaradi higiene priporočljivo nekoliko postriči. Če se pes zunaj zmoči in umaže, je dovolj, da blato dobro osušimo z brisačo, potem pa se samo posuši in odpade. Pogosto kopanje ni priporočljivo, saj je posledica intenzivnejše izpadanje dlake. Kot vsem drugim pasmam je potrebno vsak mesec rahlo postriči kremplje na tacah, če se ti sami ne dovolj obrusijo. Pri tem je potrebno biti zelo pazljiv, saj so krvavitve hude, če se odstriže preveč. Mesečno je potrebno pregledati tudi ušesa in jih po potrebi očistiti ter tedensko umivati zobe, da s tem preprečimo bolezni dlesni.

Če imate razstavnega psa, ga je potrebno malo bolj negovati. Že kot mladiča ga navadite na razstavno mizo ter da si pusti pregledati zobovje in telo, samec pa tudi moda. Pred vsako razstavo ga je priporočljivo umiti pod repom in po tacah, da so te čiste in res bele. Temeljito ga morate skrtačiti, nikjer ne sme ostati noben vozel. Dlako na tačkah je potrebno postriči tako, da so šapice lepo oblikovane, tudi resnice na zadnjih nogah je potrebno skrajšati s škarjami. Priporočljivo je za pomoč vprašati izkušenega vzreditelja ali razstavljalca.

Zdravje pasme

Škotski ovčar je na splošno zelo zdrava pasma, vendar je zelo pomembno, da mladiča kupite pri izkušenem vzreditelju, ki pred paritvijo opravi vse zdravstvene teste. Nekateri škotski ovčarji so občutljivi na invermektim, zdravilo proti parazitov, na to je potrebno opozoriti veterinarja. Psi slabe vzreje imajo lahko probleme z epilepsijo, displazijo kolkov, obolenje mrežnice ter bolezni oči (CEA in PRA).


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Škotski ovčar - dolgodlaki
Indy
Indy
MIŠA II, Strela
MIŠA II, Strela
Bruno
Bruno
Ajka-Lia
Ajka-Lia
 
Objavi svojo sliko pasme Škotski ovčar - dolgodlaki

Slike pasme Škotski ovčar - dolgodlaki

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

Indy
Indy
MIŠA II, Strela
MIŠA II, Strela
Bruno
Bruno
Ajka-Lia
Ajka-Lia
 
lessie
lessie
Lady
Lady
lessie
lessie
Daša
Daša
 
LIN
LIN
Maj
Maj
A Blue Pearl of the Holy Mountain
A Blue Pearl of the Holy Mountain
Sky, Val, Ruby
Sky, Val, Ruby
 
A Blue Pearl of the Holy Mountain agility
A Blue Pearl of the Holy Mountain agility
A Blue Pearl of the Holy Mountain
A Blue Pearl of the Holy Mountain
 
Objavi svojo sliko pasme Škotski ovčar - dolgodlaki
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Škotski ovčar - dolgodlaki.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam