Pasma Evrazijec

Originalno ime pasme (angleško ime)

Eurasier

FCI skupina

5. FCI skupina - Špici in pratipski psi
številka FCI standarda: 291

Velikost pasme

Srednje velika pasma.
Velikost (samci): 52 - 60 cm
Velikost (samice): 48 - 56 cm
Teža (samci): 23 - 33 kg
Teža (samice): 18 - 26 kg

Življenjska doba pasme

12 - 15 let.

Zgodovina pasme

IZVOR: Nemčija.

Malo je pasem o kateri bi vedeli skoraj vse, od nastanka, križanja do priznanja mednarodne kinološke zveze. Pasma evrazijec je ena izmed teh pasem. Pri nastajanju pasme so sodelovali strokovnjaki, ki so želeli narediti pasmo z najboljšim karakterjem. Najprej je Julius Wipfel,(po ideji Konrada Lorenza) že leta 1960 v Weinheimu naredil novo pasmo Wolf-Chow (kombinacija parjenja med nemškim volčjim špicem in čov čovom). Wolf-Chow pa je bil nato leta 1972 parjen še s samojedom.
Ker čov čov spada med azijske špice, volčji špic pa med evropske je pasma dobila novo ime EUR-ASIER. Pasma je bila registrirana in priznana od FCI že leta 1973. Namen križanja je bil da bi združili pozitivne lastnosti vseh 3 pasem: močno fizično konstrukcijo, visoko plodnost in nizko nagnjenje k lovu nemškega volčjega špica, hladnokrvnost, potrpežljivost in strpnost do nečlanov družine čov čova in zdrav kožuh, živahnost in prijazno naravo samojeda.

Opis (videz) pasme

Evrazijec je srednje velik pes s pokončnimi, trikotnimi uhlji.
Po vsem telesu ima zelo gosto poddlako, krovna dlaka pa je srednje dolga. Dovoljene so različne barve, prepovedana pa je bela in jetrna barva.
Kožuh je odporen na umazanijo in enostaven za vzdrževanje. Ni nagnjen k debelosti, potrebuje 2 do 3 sprehode dnevno.


Temperament pasme

Je samozavesten, miren, uravnovešen pes z visokim pragom vzdraženja, pozoren in čuječ, se zelo malo oglaša, zelo je navezan na svojo družino, do tujcev pa je ponavadi zadržan, vendar ne agresiven. Ima zelo malo razvit lovski nagon.
Primeren je tako za družine kot za starejše ljudi, vendar ne želi biti dolgo sam. Zelo težko prenaša dolgo odsotnost od družine. Primeren je za bivanje v stanovanju, nikakor pa ni primeren za bivanje v pesjaku. Ne sme biti izoliran od družine.

Treniranje pasme

Tako kot vsaka pasma je tudi evrazijec primeren za šolanje, v tujini je več predstavnikov pasme trenira agility, zaradi svoje velikosti je primeren tudi za delo kot reševalni pes. Ker je evrazijec zelo potrpežljiv in prijazen pes je primeren tudi za terapevtskega psa. Pri vzgoji moramo biti dosledni, seveda mora vzgoja temeljiti na nagrajevanju, nikakor na prisili.

Nega pasme

Pasma ni zahtevna, evrazijci imajo gosto poddlako in dvakrat letno menjajo dlako, zato jih je potrebno v tem času izdatneje česati. Drugače jih je potrebno enkrat tedensko. Za to potrebujejo posebno krtačo ali glavnik. Mladiče je potrebno česati pogosteje, da se navadijo česanja. Vsake toliko časa je treba preveriti oči in ušesa. Kopamo jih po potrebi, večina jih obožuje vodo.

Zdravje pasme

Z križanjem pasem so želeli strokovnjaki narediti ne samo lepo, karakterno pasmo ampak so stremeli tudi k temu, da bi bila pasma izredno zdrava. Pasemski klubi želijo imeti kontrolo zato si želijo, da bi bilo pregledanih čim več predstavnikov pasme.


Kliknite tukaj, za pogled vseh slik pasme Evrazijec

Slike pasme Evrazijec

S klikom na fotografijo, se bo le-ta prikazala v polni velikosti.

Middy
Middy
brina
brina
Gipsy
Gipsy
 
Objavi svojo sliko pasme Evrazijec
 

Fotografija, ki jo nameravate naložiti, bo prikazana pod pasmo Evrazijec.
Fotografijo si lahko kasneje ogledate tudi v pasji galeriji.

Vaš elektronski naslov:

Naslov slike (Ime bo prikazano nad fotografijo):

Prepišite spodnjo besedoZaradi omejenega prostora na strežniku, bodo fotografije avtomatično pomanjašane na primerno velikost.
Nalaganje in obdelava fotografij lahko traja nekaj trenutkov, zato vas prosimo za potrpežljivost.
Po uspešni obdelavi, vas bo sistem avtomatično preusmeril na vašo objavljeno sliko.
V primeru, da ste objavili napačno fotografijo ali bi vašo fotografijo radi odstranili, nam