Terrier

Terrier

Terierji so posebna skupina in pasma psov, ki so bili prvotno vzrejeni za kopanje in lov na plen, kot so lisice, jazbeci in podgane. Njihovo ime izvira iz latinske besede ‘terra’ in pomeni ‘zemlja’ – čeprav se nekateri radi pošalijo, da beseda terier dejansko izvira iz besede teror!

V skupini terierjev je veliko različnih velikosti in oblik pasem, vsem pa je skupna nagajiva osebnost in energična narava. Terierji so zelo inteligentni in primerni za ljudi s potrpljenjem in odličnim smislom za zabavo.

Da bi lažje našli svojega popolnega terierja, smo sestavili obsežen seznam najbolj priljubljenih pasem terierjev psov v Sloveniji.

Našli boste izčrpne informacije o posamezni pasmi terierjev in izvedeli boste več o njihovi zgodovini, lastnostih, temperamentu in številnih drugih zanimivih dejstvih.

Airedale terier

Airedalski terier je največja od vseh pasem terierjev. Pasma je visoka in močno grajena z mišičastim telesom in prekrita z debelim kožuhom

Ameriški stafordski terier

Ameriški štafist, ameriški staffordshire terier ali Amstaff je zelo mišičasta in energična srednje velika pasma a s kratko svileno dlako in zelo zvestim ter pogumnim temperamentom.

Avstralski terier

Avstralski terier (aka “Aussie”) je ena najmanjših pasem terierjev. Je trmast, ima kratke noge in ima dolgo glavo s trikotnimi, pokončnimi ušesi in temno rjavimi očmi.

Border terier

Border terier je majhen močan, neustrašen pes, ki zelo rad lovi in ​​koplje. Je dobrosrčen, visoko energičen, inteligenten in zvest.

Bostonski terier

Bostonski terier je ameriška pasma udomačenega psa, ki je majhne do srednje velike z mišičastim in “nabitim” videzom, ki je podoben pasmam angleškega terierja.

Bull Terrier

Bull terier je trden in mišičast pes, ki je trmast in neodvisen po naravi ter ​​zelo zvest svojemu lastniku.

Cairn terier

Cairn terier je ena najstarejših pasem terierjev. Ta mali terier je izvorno s škotskih otokov, kjer je bil prvotno uporabljen kot delovni pes.

Fox terier

Fox terier je majhen pes, ki prihaja v dveh sortah: Smooth Fox Terrier in Wire Fox Terrier.

Irski terier

Irski terier je srednje velik pes in je ena najstarejših pasem terierja. Ta čeden bradati pes je aktiven in prilagodljiv, primeren za življenje tako na podeželju kot v mestu.

Jack Russell Terrier

Jack Russell je majhen pes iz družine terierjev. Jack Russells je kompakten, mišičast in zelo energičen ter je znan kot majhen pes z veliko držo.

Miniaturni bull terier

Miniaturni bull terier je majhen in nadut, a zelo močan pes. Selektivno vzgojena pasma iz manjših primerov Bull Terrierja. Različica Miniature je po videzu in svojem temperamentu skoraj enaka klasičnemu bull terrierju.

Miniaturni fox terier

Miniaturni lisičarski terier, znan tudi kot Mini foxie je majhen pes, ki je bil prvotno vzrejen za lov na divjad in škodljivce.

Pitbull terier

Pit Bull Terrier je močan, zvest in energičen srednje velik udomačen pes s kratko dlako in mišičastim profilom.

Škotski terier

Škotski terier je majhna pasma, ki se je pred nekaj sto leti razvila iz številnih starih pasem visokogorskih terierjev.

Pšenični terier

Mehko obložen pšenični terier (preprosto imenovan „pšenični terier“ ali „pšenični“) je srednje velika pasma z značilno svilnato dlako.

Staffordshire Bull Terrier

Staffordshire Bull Terrier, znan tudi kot angleški Staffy, je angleški terier. Rejci so ga “ustvarili” iz angleškega buldoga in številnih pasem staroameriškega terierja, kar ima za posledico zelo mišičasto in zvesto žival.

Valižanski terier

Valižanski terier (aka Welshie) je majhen oz. srednje velik pes, ki je po videzu podoben airdalejskemu terierju. Nekateri trdijo, da je to najstarejša pasma, ki je rojena v Veliki Britaniji.

West Highland White Terrier

West Highlandski beli terier (ljubkovalno znan kot Westie) je majhna pasma psov, ki izvira iz Škotske in je bila vzrejena za lov na male glodalce.

Jorkširski terier

Yorkshire Terrier (aka “Yorkie”) je majhen pes v velikosti igrače, znan po dolgi, svilnati, ravni dlaki in je dobil ime po svojem izvoru v Yorkshireju na severu Anglije.

Leave a Reply