Close

Borderski ovčar (Border Collie)

Kdo ne pozna borderskega ovčarja? Ti ljubki in delovni psi so zelo zaželena in razširjena pasma v Sloveniji. Prepoznate jih že od daleč, saj dejansko s svojo živahnostjo, dobro voljo in belo črnim kožuhom prav izstopajo iz pasje druščine. Border collieji so trenutno eni izmed najbolj priljubljenih pasem, predvsem zaradi svoje prijazne narave, navdušenega izraza na obrazu in zaradi svoje izjemne bistrosti in želje po učenju in opravljanju različnih (delovnih, športnih ali umskih) nalog. Poleg tega so border collieji tudi zelo aktivni psi, primerni za športnike. V nadaljevanju vam bomo predstavili najbolj tipične značilnosti borderskega ovčarja in morda tudi nekaj zanimivosti, ki jih še ne poznate.

Borderski ovčar
Izjemno deloven, poslušen in odziven
Zelo vedoželjen in pozoren
Izjemen ovčar
Zelo inteligentna pasma
46 - 56 cm
12 - 14 let
12 - 20 kg

borderski ovčar - zgodovina pasme

Pastirji, imenovani Borders so pastirske pse uporabljali že več kot 300 let. Naučili so jih usmerjati in voditi čredo brez laježa. Pastirji so s svojimi pastirskimi psi živeli v hriboviti grofiji na Škotskem. Čeprav je pasma prisotna že vrsto let, je poimenovanje Border Collie (borderski ovčar) dobila šele leta 1915. Nekateri menijo, da naj bi njihove prednike, torej pse, podobne današnjim border colliejem, v Anglijo in na Škotsko pripeljali s sabo že Vikingi. V Veliki Britaniji so border collieje uporabljali kot vse ostale ovčarje, in sicer za pašnjo ovc in krav, pomagali pa so tudi pri nekaterih drugih delovnih ali kmečkih opravilih. Ker so mejni škotski ovčarji pasli ovce v različnih vremenskih in temperaturnih pogojih, so še danes odporni in prilagodljivi psi, ki potrebujejo zaposlitev.

Telesne značilnosti border collieja

BORDERSKI OVČAR – TELESNI OPIS

GLAVA

Široka lobanja, zmerno dolg, koničast gobec, močne čeljusti.

OČI

Velike in postavljene precej narazen

UŠESA

Srednje velika, stojijo pokončno ali polpokončno

TELO

Dolg mišičast vrat, atletsko telo, ravne in močne sprednje noge

DLAKA

Gosta in srednje dolga krovna dlaka z mehko in kratko podlanko. Dlaka, ki je primerna za vse letne čase.

REP

Rep je nizko nošen, na koncu ljubko privihan

VELIKOST

Borderski ovčar spada med srednje velike pse. Samci v višino dosežejo 48-56 cm, samice so nekoliko nižje, zrastejo do višine 46-53 cm.

TEŽA

Samci so običajno nekoliko težjo od samic. Samci tehtajo 14-20 kg, samice pa 12-19 kg.

ŽIVLJENJSKA DOBA

Pričakovana življenjska doba je med 12 – 14 let

Njihovo telo je zelo gibčno, elegantno in vitko, a hkrati tudi mišičasto ter prilagojeno za tek in za delo. Sprednje tace so ravne in vitke, zadnje pa mišičaste in kompaktne. Imajo tudi ovalne in debele, kompaktne blazinice, ki so odporne na mraz. Njihov kožuh je srednje dolg, sijoč in raven. Ponavadi so črno-bele barve, včasih pa najdemo tudi kakega, ki je rdečkast ali rjav. Potrebno je redno krtačenje kožuha in odstranjevanje odmrle dlake, še posebej spomladi in jeseni, ko psi menjajo dlako, pri čemer mejni škotski ovčarji menjajo tudi podlanko, ki je zelo nežna in mehka, ne preveč gosta. Rep je košato poraščen, kar precej dolg, občasno zvit navzgor, včasih pa čisto raven. Znani so po navdušenem, radovednem in prijaznem izrazu na obrazu in po napol povešenih, košatih ušesih. Oči imajo velike in ponavadi svetlih rjavih ali medenih barv.

Karakter borderskega ovčarja (Border Collie)

Borderski ovčar je zelo vdan, poslušen in čuječ pes z ogromno energije. Kljub vsem svojim pozitivnim karakternim lastnostim in poslušnosti, pa lahko postane tudi zelo težave ni nagajiv hišni ljubljenec, še posebej, če je njegov dom mesto in nima stika z naravo. Borderski ovčarji imajo prirojen močan nagon po lovljenju plena, ki se z vzrejo in vzgojo preliva v izjemno pastirsko sposobnost. Brez stalne spodbude, posvečanja in šolanja se lahko njegova potreba po delu izrazi v uničevalnem vedenju.

 

Borderski ovčarji so izredno inteligentni in radovedni psi, zaradi česar je vzgoja zelo preprosta – moramo sicer biti dosledni, a si izjemno hitro zapomnijo vse ukaze in trike in so hkrati tudi zelo zvesti, predani in si želijo ustreči svojemu gospodarju. Zaradi teh lastnosti so zelo primerni za delovne pse, po drugi strani pa jih danes večkrat vidimo kot pse, ki jih trenirajo za agility, pri čemer zaradi svoje energije in poslušnosti naravnost blestijo. Ker imajo ogromno energije, jih moramo nujno z nečim zaposliti – lahko so to delovne zadolžitve, agility, športne aktivnosti ali pa umske igre in igrače, v nasprotnem primeru bodo border collieji zdolgočaseni in nesrečni, saj niso najbolj zadovoljni samo z lenarjenjem in poležavanjem (čeprav se vam bodo kdaj pa kdaj z veseljem pridružili na kavču). Če jim ne nudimo dovolj gibanja in aktivnosti, bodo postali neubogljivi, lahko bodo začeli uničevati in gristi pohištvo, v najslabšem primeru pa lahko postanejo tudi agresivni do ljudi in do drugih živali. Če so torej dovolj razgibani in mentalno zaposleni, so zelo prijazni in nežni, radi imajo otroke in druge pse.

Za koga je primerEN BORDERSKI OVČAR

Pasma je primerna za aktivne ljudi, ki imajo veliko energije in veliko časa. Zapomnimo si, da je lepo vzgojen borderski ovčar najboljši pes, ki nam bo zvest, poslušen in bo življenje z njim kot pravljica. Borderski ovčar, ki začuti pomanjkanje našega časa pa lahko svoj višek energije preusmeri tudi v uničevalno vedenje.

 

 

Borderski ovčar je bolj primeren pes za hiše z zelenico v bližino gozda, tako da je lahko ves čas v stiku z naravo. Prav tako ima veliko željo po šolanju, blestel bo v vseh kinoloških disciplinah. Potrebuje več fizične zaposlitve kot mentalne, čeprav so mu zelo zanimive tudi miselne vaje. Pasma je idealna za učenje najrazličnejših trikov. Nikakor ni primeren za v mesto ali v majhno stanovanje, še manj pa v hišo brez vrta. Ne prenaša dobro samote.

 

 

Borderski ovčarji se zelo dobro razumejo z otroci, velikokrat so do njih tudi zelo zaščitniški. Tujcev in neznancev ne marajo preveč, prav tako si zaradi svojega močnega ovčarskega značaja želijo podrediti vse ostale pse v tropu.

Hiter pregled pasme: borderski ovčar

HITER PREGLED PASME

VELIKOST

Srednje veliki pes

OBMOČJE IZVORA

Velika Britanija

ČAS IZVORA

po letu 1700

ŽIVLJENJSKA DOBA

12-14 let

ZNAČAJ

Velikokrat pretirano navdušen, vdan, poslušen z močno željo ustreči svojemu vodniku.

ZA KOGA JE PRIMEREN

Za energične in aktivne ljudi, ki imajo voljo do šolanja, pogostih telesnih dejavnosti z usmerjenimi, namenskimi vajami.