HRANA ZA PSE: Naravna in kvalitetna

HRANA ZA PSE: Naravna in kvalitetna

Hrana za pse je najzahtevnejša in hkrati najpomembnejša izbira vsakega pasjega lastnika. Zdrava in naravna hrana za pse je ključnega pomena za pravilen razvoj mladička in za dolgo ter kvalitetno življenje psa. Tako kot mi, tudi psi potrebujejo pravilno in uravnoteženo prehrano, problem je le v tem, da si veterinarji in drugi strokovnjaki niso enotni kakšna je uravnotežena prehrana in zato je izbira hrane za psa za lastnika prava nočna mora.

PREVIDNOST PRI IZBIRI HRANE ZA PSE

Danes je tržišče preplavljeno z različnimi oblikami in z različnimi znamkami hrane za pse, zato je odločitev za lastnika katero hrano izbrati zelo težavna. Zmeraj se moramo prepričati kaj je v hrani, kaj je dodano k hrani in kakšen je delež mesa v hrani. Ko izberemo hrano, za katero smo prepričani, da je kvalitetna, jo ponudimo psu. Naš kuža nam bo zelo hitro pokazal, ali mu hrana ustreza ali ne.

Če se pes začne praskati ob menjavi hrane in se pred tem ni praskal, potem je vzrok lahko v hrani ali pes razvije preobčutljivost na določeno sestavino v hrani. Sijoča dlaka in zdrava koža sta prvi dokaz, da psa hranite kakovostno in zdravo. Če pes dobi drisko ali je zaprt pri daljšem hranjenju z določeno vrste hrane, lahko zopet pomeni, da hrana ni primerna zanj. Driska pri psu se lahko pojavi v prvem tednu, ko se odločite za menjavo hrane, zato je pomembno, da hrano psu menjavate postopoma.

KAKO VEMO, DA SMO IZBRALI NAJBOLJŠO HRANO ZA SVOJEGA PSA?

Preden kupimo hrano za psa, je pomembno, da se temu posvetimo in izobrazimo in ne kupimo hrane samo zato, ker nam je všeč embalaža. Vsak skrbnik najboljše pozna svojega psa. Zdrav pes, torej pes, ki ima ustrezno hrano za pse, nima težav z dlako ali kožo, nima težav s prebavo in ima čvrst in kompakten iztrebek, ki ga zlahka počistimo.

PREBAVA HRANE PRI PSIH

Po vsej prebrani literaturi, bi se lahko opredelili, da so psi vsejedci, z večjim deležem mesa kot zelenjave in žit. Meso naj predstavlja 60-80% delež celotnega dnevnega obroka.

Prebarva hrane se pri psu začne že v gobčku. Psi imajo v ustni votlini 1700 okuševalnih brbončic (človek jih ima 9000), tako da okus hrane psom ni tako zelo pomemben, kot nam ljudem. Večina psov zato poje skoraj vse, kar imajo na izbiro. Psi imajo škarjast ugriz, večinoma namenjen trganju mesa, imajo pa tudi 10 kočnikov, primernih za žvečenje. Psi imajo v slini že bakterije z protimikrobnim delovanjem in zato lahko pojedo tudi mrhovino in jim ni popolnoma nič.

Hrana iz ustne votline preko požiralnika potuje v želodec psa. Pes ima velik želodec, ki se lahko raztegne od 1-9 l z zelo nizkim pH (pH pasjega želodca je okrog 1 ali manj). Močna kislina in encimi v želodcu začnejo razgrajevati beljakovine. Hrana nato nadaljuje svojo pot v začetni del tankega črevesa, kamor se steka tudi žolč in prebavni sokovi trebušne slanovke, ki vsebujejo encime. Encimi razgradijo hrano na enostavne molekule, da se te lahko vsrkajo skozi steno tankega črevesa do krvi. Tanko črevo je tudi polno limfnih vozličkov, ki povezujejo prebavila z imunskim sistemom.

Iz tankega črevesa neprebavljena hrana potuje v debelo črevo. Iz debelega črevesa se nazaj v organizem vsrka še voda in soli. Tukaj je tudi največ bakterij, ki zmanjšujejo dovzetnost telesa za razne okužbe in razgrajujejo odpadne snovi. Nekje v roku 36 ur od zaužitja, se neprebavljeni ostanki pretvorijo v kakec, ki se izloči.

HRANA ZA PSE IN POMOČ PRI PREBAVI

Pri prebavi hrane so v veliko pomoč encimi, zato je zaželeno, da so le ti že pristni v hrani za pse. Hranilne snovi morajo biti obdelane pri nizkih temperaturah, da ostanejo v naravni obliki. Le v takšni obliki, jih organizem psa lahko vgradi v lastno telo. Brikete psi zelo težko prebavijo. Če s briketi hranimo na daljši rok, briketi dvignejo pH želodca na 4. To pomeni da želodčni kislina ni več tako kisla in se beljakovine ne razgradijo več popolnoma. Briketi so v teku proizvodnega postopka obdelani s škrobom, ta jih veže v trdno strukturo. Škrob in slina v ustih psa postaneta kot lepilo, ki se lepi na zobe, kar povzroči vnete dlesni in zobne obloge.

IZBIRA NARAVNE IN LAHKO PREBAVLJIVE HRANE ZA PSE

Glede na to, da vemo kako psi prebavljajo hrano, briketi morda niso tista najbolj optimalna izbira za vsakega psa. Je res, da so praktični in enostavni za doziranje iz njih pa naj bi psi dobili vse hranilne snovi. Pa jih res? Dejstvo, da so briketi obdelani na 90 ali več °C nam da vedeti, da se velika večina temperaturno občutljivih hranil uniči. K briketom so iz tega razloga ta hranila sintetično dodana. Sintetični snovi pasji organizem nikoli ne more tako dobro izkoristiti kot hranil naravnega izvora.

Veliko boljša izbira je hladno stiskana hrana za pse, ki je še zmeraj praktična za doziranje, je pa obdelana na bistveno nižjih temperaturam, kar omogoča obstoj temperaturno občutljivih snovi. Hladno stiskano hrano za pse lahko kombinirate tudi z mokro hrano za pse, kuhano hrano ali surovo hrano. Surova hrana za pse je seveda najbolj naravna in neobdelana oblika prehranjevanja, ampak je manj praktična za vsakodnevno hranjenje. Kuhana hrana je zelo lahko prebavljiva za pse, vendar njena priprava vzame največ časa. Vedno več je pasjih skrbnikov, ki se odločijo za kombiniramo hranjenje s surovo/kuhano hrano in hladno stiskanimi peleti.

Leave a Reply