Border Collie – Borderski Ovčar

Border Collie – Borderski Ovčar

BORDERSKI OVČAR (BORDER COLLIE)

Kdo ne pozna borderskega ovčarja? Ti ljubki in delovni psi so zelo zaželena in razširjena pasma v Sloveniji. Prepoznate jih že od daleč, saj dejansko s svojo živahnostjo, dobro voljo in belo črnim kožuhom prav izstopajo iz pasje druščine. V nadaljevanju vam bomo predstavili najbolj tipične značilnosti borderskega ovčarja in morda tudi nekaj zanimivosti, ki jih še ne poznate.

Največje odlike borderskega ovčarja:

  • Izjemno deloven, poslušen in odziven
  • Zelo vedoželjen in pozoren
  • Izjemen ovčar
  • Zelo inteligentna pasma

Zgodovina pasme

Pastirji, imenovani Borders so pastirske pse uporabljali že več kot 300 let. Naučili so jih usmerjati in voditi čredo brez laježa. Pastirji so s svojimi pastirskimi psi živeli v hriboviti grofiji na Škotskem. Čeprav je pasma prisotna že vrsto let, je poimenovanje Border Collie (borderski ovčar) dobila šele leta 1915.

BORDERSKI OVČAR (Border Collie) – TELESNI OPIS

BORDERSKI OVČAR – TELESNI OPIS
GLAVA Široka lobanja, zmerno dolg, koničast gobec, močne čeljusti.
OČI Velike in postavljene precej narazen
UŠESA Srednje velika, stojijo pokončno ali polpokončno
TELO Dolg mišičast vrat, atletsko telo, ravne in močne sprednje noge
DLAKA Gosta in srednje dolga krovna dlaka z mehko in kratko podlanko. Dlaka, ki je primerna za vse letne čase.
REP Rep je nizko nošen, na koncu ljubko privihan
VELIKOST Borderski ovčar spada med srednje velike pse. Samci v višino dosežejo 48-56 cm, samice so nekoliko nižje, zrastejo do višine 46-53 cm.
TEŽA Samci so običajno nekoliko težjo od samic. Samci tehtajo 14-20 kg, samice pa 12-19 kg.

Karakter borderskega ovčarja (Border Collie)

Borderski ovčar je zelo vdan, poslušen in čuječ pes z ogromno energije. Kljub vsem svojim pozitivnim karakternim lastnostim in poslušnosti, pa lahko postane tudi zelo težave ni nagajiv hišni ljubljenec, še posebej, če je njegov dom mesto in nima stika z naravo. Borderski ovčarji imajo prirojen močan nagon po lovljenju plena, ki se z vzrejo in vzgojo preliva v izjemno pastirsko sposobnost. Brez stalne spodbude, posvečanja in šolanja se lahko njegova potreba po delu izrazi v uničevalnem vedenju.

Za koga je primeren borderski ovčar

Pasma je primerna za aktivne ljudi, ki imajo veliko energije in veliko časa. Zapomnimo si, da je lepo vzgojen borderski ovčar najboljši pes, ki nam bo zvest, poslušen in bo življenje z njim kot pravljica. Borderski ovčar, ki začuti pomanjkanje našega časa pa lahko svoj višek energije preusmeri tudi v uničevalno vedenje.

Borderski ovčar je bolj primeren pes za hiše z zelenico v bližino gozda, tako da je lahko ves čas v stiku z naravo. Prav tako ima veliko željo po šolanju, blestel bo v vseh kinoloških disciplinah. Potrebuje več fizične zaposlitve kot mentalne, čeprav so mu zelo zanimive tudi miselne vaje. Pasma je idealna za učenje najrazličnejših trikov.

Borderski ovčarji se zelo dobro razumejo z otroci, veliko krat so do njih tudi zelo zaščitniški. Tujcev in neznancev ne marajo preveč, prav tako si zaradi svojega močnega ovčarskega značaja želijo podrediti vse ostale pse v skupščini.

HITER PREGLED PASME
VELIKOST Srednje veliki pes
OBMOČJE IZVORA Velika Britanija
ČAS IZVORA Po letu 1700
ŽIVLJENJSKA DOBA 12-14 let
ZNAČAJ Velikokrat pretirano navdušen, vdan, poslušen z močno željo ustreči svojemu vodniku.
ZA KOGA JE PRIMEREN Za energične in aktivne ljudi, ki imajo voljo do šolanja, pogostih telesnih dejavnosti z usmerjenimi, namenskimi vajami.

 

Leave a Reply