Alergija pri psih

Alergija pri psih

Alergija pri psih se pojavlja zelo pogosto in je povezana z različnimi dejavniki. Psi so lahko alergični na določene sestavine v hrani, na pršice, na bolšji ugriz ali na zunanje dejavnike, kot so različni cvetni prahovi in trave. Pomembno je, da prepoznamo znake alergije in, da na podlagi tega izločimo vse potencialne alergene.

Alergija pri psu znaki

Alergije so v zadnjem času vedno bolj pogoste, saj se z njimi srečujejo številni psi in pasji skrbniki.
Točen vzrok za nastanek alergije pri psu ni poznan, predpostavlja pa se, da je razvoj alergij povezan z življenjskim slogom psa in s prehrano. Najbolj pomembno je, da alergijo prepoznamo in, da izločimo vse potencialne alergene iz prehrane in življenja psa v kolikor je seveda to mogoče.

Najpogostejši znaki alergij pri psu so srbež in posledično sledi praskanje, lizanje in grizenje s čimer si lahko psi uničijo povrhnjico, kar lahko privede do bakterijskega vnetja kože. Koža je pordela in razdražena, velikokrat so zelo prizadete tudi tačke. Alergija povzroča tudi prebavne težave kot je napenjanje, mehko blato in tudi driska. Velikokrat alergije povzročijo tudi vnetje ušes in vnetje oči, takšno vnetje lahko psa srbi in s tem se stanje še poslabša.

Alergijska reakcija

Pri alergijskih reakcijah pride do pretiranega imunskega odziva na snov iz okolja, ki je za druge psa popolnoma sprejemljiva, vašemu pa povzroči številne težave. Ko pride organizem psa v stisk s potencialnim alergenom (npr. cvetni prah, piščanec,…) začnejo določene celice sproščati substanco imenovano histamin. Previsoka raven histamina v telesu povzroči lokalno vnetje kot je rdečina, otekanje in posledično srbenje. Histamin ostane v telesu vsaj 3 tedne. Zato se moramo vsakega proti alergijskega ukrepa (npr. menjava hrane, nov prehranski dodatek,…) držati vsaj 3 tedne, da opazimo spremembe.

Alergija na hrano pri psih

Alergija pri psih na hrano je ena izmed najbolj pogostih alergij v zadnjem času. Ogromno psov je namreč alergičnih ali intolerantnih na posamezne sestavine, ki se pojavljajo v že pripravljeni hrani za pse. Tudi, če obroke psu pripravljate sami, lahko ne namenoma uporabite sestavine na katere je vaš pes alergičen.

Največkrat so od mesa psi alergični na piščanca ali govedino. Pogosto so psi alergični tudi na žita, ki se pojavljajo v hrani za pse, predvsem zelo pogosta alergena sta pšenica in koruza, od stročnic sta problematična soja in grah. Psi so lahko alergični tudi na jajca, mleko in mlečne izdelke. Zelo pogosti alergeni v hrani so tudi sintetični dodatki, kot so konzervansi, barvila, sintetični vitamini, ojačevalci okusa,…

Če ne veste točno na kaj je vaš pes alergičen je najbolj smiselno izločiti iz prehrane psa vse najpogostejše alergene, lahko pa se odločite tudi za testiranje na alergije. Najpogostejša testa na alergije sta alergijski test sline in krvni alergijski test. Vse bolj pogost je tudi bioresonačni test na alergije, s katerim je zadovoljnih vedno več pasjih lastnikov.

Alergija na pršice pri psih

Pršice nas dejansko obkrožajo in zato se jim je skoraj nemogoče izogniti. Psi so lahko alergični na pršice iz okolja ali na prehranske pršice. Prehranske pršice se lahko razvijejo v briketih, ki vsebujejo večinoma pšenico ali koruzo ali v briketih z visokim deležem mesnih stranskih proizvodov. V briketih višje kakovosti in v hladno stiskanih peletih se prehranske pršice ne morejo razviti, prav tako je mokra hrana za pse brez prehranskih pršic.

Večjo težavo predstavljajo pršice, ki živijo v stanovanju ali pršice v okolju, saj je je njim skoraj nemogoče izogniti. V stanovanju poskrbite za redno čiščenje in sesanje ter za čim manj oblazinjenih površin. Zunaj si lahko pomagate z različnimi razpršili, ki odganjajo pršice.

 

Alergija na travo in cvetni prah

Alergija na trave in cvetne prahove je sezonsko vezana alergija, kar pomeni, da bo imel pes težave le v spomladnih in poletnih mesecih, ko cvetijo različne trave in različna drevesa. Tem alergenom se je skoraj nemogoče izogniti, vsekakor pa lahko znake alergije blažite z različnimi prehranskimi dodatki in razpršili za zunanjo uporabo.

Kakšno hrano izbrati za alergičnega psa

Če veste, kaj vašemu psu povzroča alergijo, preprosto izločite alergene iz prehrane psa ali okolja v kolikor je to mogoče. Natančen spisek alergenov dobite pri veterinarju ali bioresonančnem veterinarju, ko opravite alergijski test. To je najlažji način, da dobite vpogled v vse možne alergene in, da jih znate potem tudi ustrezno izločiti.

Če ne veste kaj točno vašemu psu povzroča alergijo, je najbolj smiselno, da iz prehrane izločite vse najbolj pogoste alergene. Torej, psa ne hranite s piščancem in govedino, izognete se žitom, kot sta pšenica in ječmen, izognete se soji in ostalim stročnicam, ki so za psa težje prebavljive. Prav tako psu ne hranite jajc, mleka in mlečnih izdelkov. Posegate po hrani, ki je naravna, brez sintetičnih dodatkov ali obroke pripravite sami.

Pri občutljivih in alergičnih psih je zaželeno, da hranite naenkrat le en vir živalskih beljakovin, torej da se odločite za monoproteinsko prehrano psa, kar v praksi pomeni, da vsaj tri tedne hranite npr. uravnotežen obrok konja. Pretirano menjavanje in kombiniranje okusov lahko pri občutljivem psu povzroči prebavne težave in povzroči tudi alergijsko reakcijo. Iz celotne kombinacije okusov pa ne boste mogli izločiti sestavine na katero je pes alergičen, saj ste jih hranili preveč naenkrat.

Kako pomagati psu z alergijami

Prvi korak je ta, da alergijo prepoznamo in poskušamo izločiti vse alergene iz prehrane. Skrbimo za higieno stanovanja, da se izognemo alergiji na pršice. Pri alergiji na trave in cvetne prahove imamo precej »zavezane roke«, saj psu ne moremo v celoti pomagati, lahko pa nekoliko omilimo celotno zadevo. Srbečico in razdraženo kožo lahko hladimo z različnimi obkladki (npr. aloe vera ali kokosovo olje), psa lahko tudi umijemo z blagim naravnim šamponom z mlačno vodo. Pomembna je tudi redna nega psa in krtačenje psa, s čimer odstranjujemo odmrlo dlako in umazanijo, ki je lahko še dodaten razlog za praskanje.

Alergija pri psih: Kdaj do veterinarja

Če alergije nimate pod nadzorom in je praskanje ter grizenje psa nenadzorovano je vsekakor potreben obisk pri veterinarju. Najhitreje vam pri alergijah pomagajo kortikosteroidi, ki delujejo takoj, vendar ne odpravijo vzroka, temveč le znake alergije. Iz tega razloga je smiselno pravočasno ukrepanje, da pravočasno najdemo vzrok za alergijo.

Pri alergijah je najbolj pomembno, da pravočasno ukrepamo in, da se težave lotimo celostno na vseh nivojih. Čakanje do zadnjega trenutka ni rešitev, prav tako naredimo s tem več škode kot koristi.

Leave a Reply